Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Emma befutott

Emma befutott Sport

Az utóbbi hetekben a sportvilág egyik legnagyobb meglepetése kétségkívül az Emma Răducanu győzelme az Amerikai Egyesült Államok nemzetközi teniszbajnokságán (US Open). A tizenkilencedik életévében járó teniszező úgy győzött a négy nagy tenisztorna (Grand Slam) egyikén, hogy a nyár elején még a világ első 300 versenyzője között sem volt a női tenisz világ-ranglistáján!

Tudásban lehet, hogy már az első 300 között szerepelt, de jelentősebb tornákon nem gyűjtött annyi pontot, hogy bár a Top–300-at elérje a WTA-listán. Közvetlenül az US Open előtt a 150. helyen tanyázott, a torna főtáblájára is csak előselejtező után került fel. Emma az első Grand Slam-győztes, aki előselejtezőből indult a torna kezdetén! Most a 2000 plusz pontnak köszönhetően már 23. a WTA-listán, és játéka azt sugallja, lesz ő még ennél magasabban is.

Hirdetés
Hirdetés

Emma Răducanu a kanadai Torontóban született 2002. november 13-án, Romániából kitelepedett édesapa és kínai édesanya lányaként. Sajtóhírek szerint édesapja romániai roma közösségből származik, a keresztnevét Angliában változtatta Ionról Ianra. Emma kétéves volt, amikor szüleivel Londonba költözött. Ott járta végig a tenisziskola minden lépcsőjét. Ebből adódóan Románia, Kína vagy Kanada helyett hivatalosan Nagy-Britanniát képviseli a sportban, US Open-győzelme is a szigetország tisztelettáblájára került. Legutóbb 1977-ben volt brit Grand Slam-győztes női teniszben (a felnőtteknél), akkor Wirginia Wade nyerte a Wimbledon döntőjét. Nem csoda, hogy az egész brit királyi család nyilvánosan üdvözölte, méltatta Emma sikerét.

Emma apai nagyanyja Bukarestben él, a tinilány nagyon kedveli, többször is meglátogatta a román fővárosban, imádja a főztjét. Sportolóként edzői stábbal járja a világot, a szülei nem kísérik el mindenhová, mint sok más „tinisztárt”. A kislányukat annak idején a saját érvényesülése érdekében íratták be tenisziskolákba, nem azért, mert fanatikus teniszrajongók lennének. Az US Open után édesapja azt mondta neki: „Erősebb vagy, mint apád gondolta!” A tornán a lelátóról valaki románul biztatta, Emma pedig szintén románul szólt vissza, megköszönve.

Az Emma Răducanu tornagyőzelme egymagában is rekord, premier, ám említést érdemel az is, hogy első eset, amikor az esélyesek között nem emlegetett teniszezők jutottak döntőbe. A vesztes (4–6, 3–6) Leylah Fernandez (Kanada) a 73. volt a WTA-listán, éppen a múlt héten töltötte a 19. életévét, az US Open-döntő előtt csak gyermek- és ifjúsági korcsoportban voltak említésre méltó eredményei.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások