Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megérkeztek a szimulátorok

A GSP (gsp.ro, Gazeta Sporturilor) médiacsoport újságíróinak értesülései szerint esély mutatkozik arra, hogy a VAR (Video Assistent Referee) néven emlegetett videóbíró használatát már az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2021–2022-es évadjának rájátszásában bevezessék.

Az említett sportújság és internetes hírportál munkatársai úgy tudják, három olyan „szimulátor” érkezett Bukarestbe, a romániai labdarúgó játékvezetők központi szakbizottságának székházába, amivel gyakorolni lehet a VAR-rendszerű bíráskodást. Olyan képernyős, digitális készülékekről van szó, ahol élethű-szerű helyzetekben lehet gyakorolni, hasonlít a Playstation videójátékokhoz vagy az autóvezetői tanfolyamokon használt készülékhez.

Hirdetés
Hirdetés

A játékvezetői testület elnöke, Kyrosz Vasszarasz meghívta az érintett játékvezetőket, hogy fővárosi gyors tanfolyamokon igyekezzenek megbarátkozni a VAR-rendszer műszaki működésével és a hivatalos mérkőzéseken való hatékony alkalmazásával. A felkészítések állítólag már ezen a héten elkezdődnek. Az illetékesek (szakszövetség, profi liga stb.) azt szeretnék, ha 6 hónapon belül minden teljesen készen állna a videóbíró bevezetésére a Liga 1 rájátszásában. Dátum szerint ez 2022. március 12–13. lenne. Addig a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA) is hitelesítenie kell a romániai VAR-rajtot, ami nyilván csak alapos helyszíni ellenőrzés után lehetséges.

Az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA) jelenleg 55 tagállama van. A gsp.ro adatai szerint 24 európai országban már működik a VAR, a világon 42 FIFA-tagállamban sikerült bevezetni, alkalmazni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük