Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Diószegi a botrányról

Diószegi a botrányról Kovászna megye

A felfüggesztett sepsiszentgyörgyi mérkőzést követően sokan próbáltak meg fogást találni a Sepsi OSK-n és hibásnak kihozni. Diószegi László klubelnököt kérdeztük a kialakult helyzetről, szerinte ettől kezdve az életük csak nehezebb lesz az első ligában.

Nagy port kavart a médiában az elmúlt két napban a vasárnap Andrei Chivulete játékvezető által alig 26 perc után lefújt sepsiszentgyörgyi labdarúgó-mérkőzés a Szuperliga 23. fordulójában, amelyen a vendég FCU Craiova 1948 csapatának szurkolói szűnni nem akaró magyarellenes skandálásuk miatt lehetetlenné tették a játék folytatását.

Normális esetben mindenki egyértelműen el kellett volna ítélje az ilyenfajta megnyilvánulást, ehelyett azonban a craiovai klub vezetői mellett egyre többen firtatják azt, mit lehetett volna tenni azért, hogy ne érjen véget idejekorán a találkozó, és megpróbálják a rendező klubra hárítani a felelősséget.

Megkeresésünkre Diószegi László, a Sepsi OSK elnöke közölte, végre megtörtént, hogy egy bíró, akiben volt annyi emberség, hogy megelégelte azt a sok nem oda illő dolgot, és úgy vélte, már nem lehet tűrni, lefújta a meccset, ezzel egyszerűen alkalmazta azt a törvényt, amit évekkel ezelőtt meghoztak. „De utána nem az történt, hogy mindenki azt mondta volna, hogy már ideje volt meghozni ezt a normális döntést, hanem elkezdték keresni a kiskapukat és a hibákat a védtelen csapaton, amely mi vagyunk” – mutatott rá. Kiemelte, a szurkolók evakuálására a megfigyelő kell kérje a csendőrséget, de a törvény szerint ezt csak akkor lehet megtenni, ha tettlegességre vagy vandalizmusra kerül sor, de ilyenről nem volt szó, ebben a kérdésben pedig nem ő, vagy a klub dönt, hiába rendező, nem léphetik át a hatáskörüket.

A klubelnök ismertette, hogy a Craiova vezetősége a mérkőzés előtt lejelentette ugyan, hogy nem szervezi meg a szurkolóik utaztatását, de ezt mindegyik csapat előre közölni szokta, és ez nem jelenti azt, hogy nem jönnek szurkolók, mindössze annyit, hogy a klub nem indít szurkolói buszt számukra. „Azt nem írták nekünk, hogy ne fogadjunk senkit, de ha ezt is kérték volna, nekünk kötelességünk, hogy bárki, aki a vendégszektorba jegyet akar venni, legfeljebb 400 személy, kiszolgáljuk őket. Mert képzeljük el azt, ha mi nem fogadtuk volna a craiovai szurkolókat, mekkora hűhó lett volna ebből az egész sajtóban, mindennek ami nem igaz, kikiáltottak volna” – fogalmazott Diószegi László.

A szabályzat egyértelműen fogalmaz a magyarellenes, xenofób és rasszista megnyilvánulások esetében, a Sepsi OSK zöld asztalnál 3–0-ra meg kellene nyerje a mérkőzést. A háromszéki labdarúgóklub első számú embere megjegyezte, mindig azt mondta, hogy soha nem akar úgy nyerni, hogy ne a pályán dőljön el a meccs, és normális esetben bármire hajlandó lenne, de ezek után, amik az elmúlt két napban történtek, hogy látja, mindenki ellenük van, azt szeretné, tartsák be a törvényt úgy, ahogy az le van írva.

Arra a kérdésünkre, hogy beleegyeznének-e a mérkőzés újrajátszásába, a klubelnök közölte, ez nem tőlük függ, de ebbe csak bizonyos feltételekkel egyeznének bele: egyrészt, ha mindenképpen saját szurkolóik előtt játszhatnának, vendégdrukkerek nélkül, másrészt, ha a szövetség komoly büntetésekkel illetné a craiovaiakat, a botrányos szurkolókat, mind a százat, öt évre kitiltanák a stadionokból, mert akkor méltó leckét kapnának, és az ellenfél például öt fordulón keresztül zárt kapus meccseket kellene játsszon.

Diószegi László szinte százszázalékig biztos abban, hogy a szerdai bizottsági ülésen nem fognak döntést hozni, pedig ez egyszerű lenne, mert a bíró a szabályzat szerint járt el, megtette azt a három lépést, amit ilyen esetben előírnak. Meglátása szerint, jövő hétre el fogják halasztani a döntést, mert mindenféle anyagot akarnak begyűjteni a meccsen történtekről. „Bízom abban, hogy józan döntés születik, mert egész Európa, de talán az egész világ figyeli az eseményeket, hiszen ilyen még nem történt, premiernek számít a román labdarúgásban” – közölte a klubelnök. Kiemelte, bármilyen döntést hoznak, ennek az egésznek mindenféleképpen csak ők fogják meginni a levét, akaratlanul is fekete bárány lettek, és az biztos, hogy ettől kezdve az életük csak nehezebb lesz az első ligában.

Horváth Bálint Ottó

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. február 1., 7:40
    ÉRTÉKELÉS: 9

    A TV kommentátorok rasszizmust emlegettek. Senki nem tudja ennek a szónak az értelmét? Ha egy magyar szidja a románt vagy fordítva az nem rasszizmus, mert egy rassz vagyunk.

  • User
    Dátum: 2023. február 1., 10:43
    ÉRTÉKELÉS: 14

    Már egyes portálokon azt is írták a ‘hozzáértő’ beirók,hogy bizony a craiova-i
    galamblelkű szurkolók közé provokátorok férkőztek be,azok hangoskodtak meg.skandáltak.Mert ugye ,úgy ismerjük a
    craiova-i meg a FCB szurkolóit mint csendes
    kis fehér ma született báránykák.Ugye az ordasok kerültek közéjük,és ahogy mondani szokás ők csak együtt üvöltöztek a farkasokkal na.Hát ez az új ballada a farkas és a bárányról.

  • User
    Dátum: 2023. február 1., 18:01
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Egyetértek,ugyanis mindkettő a fehér rasszhoz tartozik.Habár a craiovai szurkolók között (a mag)van néhány,gyanús’ napsütötte ,mert ott mindenki derékig csóré volt.Hogy mi fűthette őket…a hazaszeretet vagy az
    50°+ pálinka amit ott vettek,vagy a hazai 25° meleg cújka?

  • User
    Dátum: 2023. február 1., 20:04
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Szégyen ami ebben az országban és a sportpályákon zajlik!!! Mit tanuljanak a fiatalok??? Ismerőseim gyerekei 7- 10 évesen rendszeresen sportolnak, versenyekre járnak. Látszik, h jól/ jobban mozognak, hangosabbak lettek, úgy köpködnek és hangoskodnak mind a sztárfocisták!!!
    Az Osk/ Sztgy stadiont a magyar állam is szponzorálta. Nem?! Tudtommal 1(egy) magyar sem játszott a 11 ből!!! Akkor ki kit szídott?!

  • User
    Dátum: 2023. február 2., 8:22
    ÉRTÉKELÉS: 14

    En azt hittem hogy csak a romanok nem ertik mi a kulonbseg a rasszizmus es a ,,Romania,, , ,, Ria, ria Hungaria,, kozott.A kommenteket elnezve magyarul sem ertjuk. Ajanlom mindenkinek hogy vegyenek reszt egy merkozesen eshalgassak 90 perc alatt vegig az ,,afara cu ungurii din tara,, ,, muie bozgore ,, es az ehhez hasonlo rigmusokat.Itthon Szentgyorgyon es kozben tudod hogy te nem tudsz semmit lepni mert te magyar vagy es neked kuss. Bravo a merkozest vezeto bironak, ideje volt lepni, lassa a vilag hogy mit muvelnek velunk.

    • User
      Dátum: 2023. február 2., 10:02
      ÉRTÉKELÉS: 17

      A Ria Ria Hungária nem rasszizmus csak értelmetlen hülyeség egy olyan meccsen ahol nem a magyar válogatott játszik és egyértelműen bosszantja az ellenfél táborát, ráadásul támadási felületet ad. A Romania pont ilyen marhaság.
      A „Lesz még Erdély” pedig egy revizionista ének ami egyértelműen sértő a románság felé. Olyan nagy különbség nincs ez és az Ardeal pamant romanesc vagy hasonlók között. Mit érezhetnek a román játékosok?
      Arról ne is beszéljünk, hogy a Romantikus Erőszak, a szám eredeti szerzője milyen együttes… Szkinhead, „nemzeti rock”, vagyis antiszemita, rasszista, melegellenes, uszító. Nácit nem írok, mert tagadják, de olyan körökben is mozognak. kimondottan náci bandákkal lépnek fel és náci jelek is szerepelnek a klippjeikben, És ezt énekelik az OSK, a Sepsi SIC meccseken, ezt dalolják majd a gyerekek is. Ha már magyarkodunk, maradjunk a Himnuszoknál, na jó még a Nélküled is belefér (bár vicces a soknemzetiségű csapatokkal) és olyan nemzeti daloknál mely minket éltet és támogat anélkül, hogy másokat sértene. Nem ezt várjuk el mi is?

  • User
    Dátum: 2023. február 2., 9:11
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Csak azt nem értem, vagy 10 éve működnek ezek az akadémiák (micsoda megnevezés…) és még nem hallottam , hogy az OSK-ban egy onnan jött játékos is szerepelne. Akkor mi a lényeg?

  • User
    Dátum: 2023. február 2., 14:19
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Partida Sepsi-FCU Craiova a fost suspendată de arbitrul Andrei Chivulete din cauza fanilor olteni, care au avut scandări xenofobe la adresa echipei gazdă.

    Helmut Duckadam, fostul portar român, a vorbit despre acest incident. Iată ce a declarat „Eroul de la Sevilla”.

    „Nu suntem pregătiți cu nimic în țara asta!”
    „Mi se pare o prostie! Dar noi tot timpul facem premiere, de ce să nu fie și aici o premieră? Părerea mea este că trebuia să se rezolve foarte simplu. Bine, trebuia și arbitrul să aibă această putere, sau Federația, sau observatorul.

    Eu aș fi propus să fie oprit jocul, să fie evacuați acei suporteri din stadion și să se reia jocul. Dacă nu puteau fi evacuați suporterii, trebuia să fie întrerupt jocul, iar, după 24 de ore, era reluat jocul fără spectatori din minutul oprit.

    Așa… suferă un club, suferă jucătorii, pentru că, la Craiova, sunt foarte mulți jucători care habar n-au ce înseamnă Ținutul Secuiesc, ce înseamnă imnul și așa mai departe. Ei au venit să câștige niște bani. De ce să sufere jucătorii pentru câțiva oameni care au un război cu Mititelu?

    Eu cred că ar trebui revizuită această politică: “Dom’le, evacuăm frumos acei suporteri recalcitranți, le dăm amenzi, îi interzicem pe stadion. De ce să sufăr eu, care merg la meci să văd spectacol și am plătit bilet?”.

    Arbitrul și observatorul ar trebui să poată să ia această decizie (n.r. – să fie evacuați suporterii). Dacă nu suntem în stare să evacuăm 100-300 de suporteri, înseamnă că nu suntem pregătiți cu nimic în țara asta! S-a creat un precedent. Așa… putem să oprim fiecare meci. Au fost atâtea situații în care se putea opri un meci. Nu știu cine va profita de această oprire, pentru că, în niciun caz, fotbalul”, a spus Helmut Duckadam, pentru as.ro.

  • User
    Dátum: 2023. február 4., 8:36
    ÉRTÉKELÉS: -3

    SEMI ESETRE SEM VOLT SZABAD A KRAJOVAI SZURKOLOKAT KITENNI A STADIONBOL MERT BORZALMAS BOTRÁNY LETT VOLNA ,ELKEZDTÉK VOLNA AZ ÜZLETEK ÉS SZENTGYÖRGYI KOC SZÉTTÖRÉSÉT ÉS BELEKÖTÖTTEK VOLNA MINDENKIBE AT UTCÁN IGY VOLT A LEGHELYESEBB ÖSSZE KELL SZEDNI ÖKET A FILMEK ALAPJÁN ÉS 5 ÉVIG KITILTANI A STADIONOKBOL MINDEN MÉRKÖZÉSEN LEGYEN EGY FILMEZÖ CSOPORT AKI AZ ILYEN ESETEKET FILMEZI