Felhívás!

Versenyt isznak a régiók

A 2010-2018-as időszakban körülbelül 25 százalékkal nőtt az egy főre jutó havi szeszes ital fogyasztás Erdélyben és Romániában. Igaz, különbségek vannak a történelmi régiók között.

Tíz évvel ezelőtt az egy főre jutó alkoholfogyasztás 2 liter volt, tavalyelőtt 2,66 liter. A statisztikusok beleszámították a sört, bort, dugaszolt és házi pálinkát, illetve ennek különféle formáját, amit gyűjtőnéven Erdélyben “töménynek”, az anyaországban “rövid italnak” szokás nevezni. Megjegyzendő, hogy a 2, illetve 2,66 literben benne van a teljes lakosság, a csecsemőktől a megrögzött alkoholellenes felnőttekig. Ez azt jelenti, az italozók némelyike jelentősen meghaladja az átlagot.

Régiók szerinti havi átlagok: Olténiában 3,9 liter, Moldva 3,3 liter, Közép-Erdély (voltaképpen közép fejlesztési régió) 2,6 liter, Nyugat-Erdély és Bánság, valamint Munténia, Bukarest (Ilfov megyével) 2,1 liter. Külön a borfogyasztás: Olténia 1,9 liter, Moldva 1,5 liter, de például Bukarestben (Ilfovval) alig 0,3-0,5 liter, Erdélyben pedig 1 liter körül. Sör: Olténia 1,9 liter, Közép-Erdély 1,5 liter, Moldva 1,4 liter, Munténia 1,2 liter. A tömény italok, házi pálinkafélék tekintetében Olténia és Munténia  vezet az egy főre jutó havi 0,3 literrel, Erdélyben 0,1 liter (egy deci) jut egy főre, a sor végén Bukarest és Ilfov áll alig 0,06 literrel. Országos átlag korcsoportok alapján: 15-24 év 2 liter, 50-64 év 2,66 liter.

A romániai, moldvai, erdélyi “nagyivók” robotképe: gazdálkodó, azaz falusi mezőgazdasági dolgozó, életkora 50 év fölötti, főleg bort fogyaszt, de azt az átlagnál többet (3 liter átlag). A mérsékelt pólusnál az átlag 15-24 éves, városi lakos és a tömény italokat helyezi előnybe (1,5 liter havonta). A felmérés során az adatlapokra kerülő (név nélküli) személyek életkora 15 évnél kezdődött.

Tavalyelőtt Románia 35 millió dollár értékű bort exportált, az messze a lehetőségek alatti mennyiség. A borimport értéke elérte a 63 millió dollárt, vagyis a kereskedelemben és  megrendelői közegben a külföldi bor mennyisége kétszerese volt a belföldinek. Összehasonlításképpen néhány más ország borexportjának évi mennyisége: Franciaország 11 milliárd dollár, Olaszország 7,3 milliárd dollár, Spanyolország 3,1 milliárd dollár, Ausztrália 2,1 milliárd dollár, Chile 1,9 milliárd dollár stb.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.