Felhívás!

Védelmi miniszter: a román zászló nem áll versenyben a helyi közösségek jelképeivel

Védelmi miniszter: a román zászló nem áll versenyben a helyi közösségek jelképeivel Románia

Vasile Dîncu védelmi miniszter vasárnap kijelentette, hogy a román nemzeti zászló nem áll versenyben a helyi közösségek jelképeivel, és nem kell mindenkinek szeretnie, de meg kell adni neki a tiszteletet.

A szociáldemokrata miniszter a román nemzeti lobogó napja alkalmából a Hargita megyei Galócáson vett részt egy ünnepségen. Kifejtette, hogy 174 éve ünneplik a románok a nemzeti lobogójukat, ami a román köztársaság legrégibb és a román nemzet legfontosabb jelképe.

„A román zászló nem verseng a helyi közösségek jelképeivel. Ez utóbbiak használhatják a helyi szimbólumaikat. Az alkotmány szerint a román zászlót semmilyen partikuláris jelkép nem helyettesítheti a rangsorban. (…) A nemzeti lobogót nem muszáj szeretni, az alkotmány egy dolgot ír elő, hogy tisztelni kell. Egyesek tudják szeretni a nemzeti lobogót, mások csak tisztelni tudják” – mondta a miniszter, utalva a régióban jelentős létszámban élő székelyföldi magyarságra.

Hozzátette: a román központi hatóságok ritkán vannak jelen a régióban, ezért örül, hogy most együtt ünnepelhettek, és ezáltal enyhítik a kisebbségben élő románok magárahagyatottsági érzését. A miniszter szerint a magyar lakosságot is meg kell hallgatnia a központi adminisztrációnak, hiszen nekik is meg vannak a sajátos gondjaik és érzékenységeik.

„Központosított államként az a feladatunk, hogy minden lakosért megtegyük azt, amit meg kell tenni. Tiszteljük a romániai nemzeti kisebbségeket, és a tiszteletnek kölcsönösnek kell lennie” – mondta a miniszter, aki szerint csak így teremtődhet meg az a társadalmi harmónia, amely az ország fejlődését eredményezheti.

A tárcavezető ugyanakkor csalódottságát fejezte ki, hogy Románia más régióiban, ahol a románok többségben laknak, a román zászló néha rongyosan és koszosan lobog az utcán vagy egyes intézményeken.

Ciucă: a trikolór a román nép egységét és kontinuitását jelképezi

A trikolór a nemzeti identitás része, és a román nép egységét és kontinuitását jelképezi – fogalmaz Nicolae Ciucă kormányfő vasárnap, a román zászló napján közzétett üzenetében.

‘Az 1848-as forradalom idején a nemzet szimbólumaként elfogadott zászló a román címerrel és a himnusszal együtt nemzeti identitásunk része. Románia megalakulásának és a mai demokratikus európai állammá való átalakulásának tanúja, a nemzeti zászló népünk egységét és kontinuitását szimbolizálja’ – olvasható a kormányfő üzenetében.

Nicolae Ciucă hangsúlyozza, hogy a nemzeti szimbólumok tisztelete a múlt tiszteletét jelenti, amelyre a románok ma, amikor Románia az Európai Unió tagja, “az észak-atlanti szövetség erős és elismert partnere”, büszkék.

Ciucă felidézi, hogy egykori hivatásos katonaként számos küldetésben vett részt külföldi hadszíntereken, és a trikolór jelenléte a katonai bázisokon arra ösztönözte őt és társait, hogy “felelősségteljesen és szakértelemmel” képviseljék az országot.

‘Kötelességünk tisztelni nemzeti jelképeinket, átadni az irántuk érzett tiszteletet az új nemzedékeknek, és felhúzni a trikolórt a világ legelőkelőbb árbocaira!” – zárja üzenetét a miniszterelnök.

Iohannis: a román zászló erős kapcsolatot jelent a jelen, a múlt és a jövő között

Klaus Iohannis államfő vasárnap, a román zászló napja alkalmából küldött üzenetében kijelentette, a trikolór erős kapcsolatot jelent a jelen, a múlt és a jövő között, és szimbolikusan emlékeztet a román nemzet alapvető értékeire.

‘Június 26-a, a nemzeti lobogó napja különleges jelentőséggel bír Románia számára, és lehetőséget ad arra, hogy kifejezzük tiszteletünket a nemzeti identitás és egység egyik alapvető szimbóluma iránt. A trikolór erős kapcsolatot jelent a jelen, a múlt és a jövő között. (…) A zászló szimbolikus módon emlékeztet bennünket nemzetünk alapvető értékeire’ – írta üzenetében Iohannis.

Az államelnök üzenetében emlékeztetett Románia stratégiai prioritásairól is.

‘Románia egy modern, demokratikus elvek szerint kormányzott állam, a nagy euroatlanti család tagja. Románia kül- és biztonságpolitikájának stratégiai prioritásai közé tartozik az ország szerepének erősítése a NATO-ban és az Európai Unióban, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal fennálló stratégiai partnerségben’ – fogalmaz Iohannis.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások