Felhívás!

Újabb lazító intézkedések lépnek életbe augusztus elsejétől

Újabb lazító intézkedések lépnek életbe augusztus elsejétől Románia

A járványügyi szabályokat lazító intézkedéseket fogadott el hétfő este az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU). Az augusztus elsejétől hatályba lépő határozat az előadások, sportesemények, magánrendezvények, tüntetések és workshopok megszervezésére, illetve a bárok, klubok, diszkók és játéktermek tevékenységére terjed ki.

E szerint augusztus elsejétől a 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken a kültéri kulturális, művészeti és szórakoztató rendezvényeket csak 2500 fős létszámkorláttal lehet megszervezni, a maszkviselés kötelező. A rendezvényeken legalább 10 napja teljesen immunizált, illetve a 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR-tesztet vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet felmutató személyek vehetnek részt, valamint azok, akik bizonyítani tudják, hogy legalább 15, de nem több mint 180 napja átestek a koronavírus-fertőzésen.

A 2 ezreléknél kisebb fertőzési rátájú településeken a kültéri kulturális, művészeti és szórakoztató rendezvények létszámkorlátja 75 ezer fő, a maszkviselés kötelező. Csak teljesen immunizált vagy negatív teszteredményt felmutató, illetve a fertőzésen átesett személyek vehetnek részt.

A 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken a magánrendezvényeket (lakodalom, keresztelő, halotti tor stb.) 5.00 – 02.00 óra között, kültéren 150 fős, beltérben 100 fős létszámkorláttal lehet megszervezni, a járványügyi szabályok betartásával.

A 2 ezreléknél kisebb fertőzési rátájú településeken a magánrendezvényeket (lakodalom, keresztelő, halotti tor stb.) 5.00 – 02.00 óra között kültéren 200 fős, beltérben 150 fős létszámkorláttal lehet megszervezni, a járványügyi szabályok betartásával.

A 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken a magánrendezvényeken legtöbb 300 személy vehet részt, ha valamennyien teljesen immunizáltak, negatív teszteredményt tudnak felmutatni vagy átestek a betegségen, és a szervezők személyenként legalább 2 négyzetméter területet biztosítanak.

A 2 ezreléknél kisebb fertőzési rátájú településeken a magánrendezvények létszámkorlátja 400 főre nőhet. A részvevők számának megállapításánál nem veszik figyelembe a 16 évesnél kisebb gyerekeket.

Szintén augusztus elsejétől a 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken a nézőtéri kapacitás legtöbb 50 százalékos kihasználásával lehet megszervezni a beltéri és kültéri sporteseményeket. Csak teljesen immunizált, negatív teszteredményt felmutató vagy a betegségen átesett személyek engedhetők be a nézőtérre, és a szervezőknek egyenként legalább egy négyzetméter területet kell biztosítaniuk számukra.

A 2 ezreléknél kisebb fertőzési rátájú településeken a nézőtéri kapacitás legtöbb 75 százalékos kihasználásával lehet megszervezni a beltéri és kültéri sporteseményeket. Csak teljesen immunizált, negatív teszteredményt felmutató vagy a betegségen átesett személyek engedhetők be a nézőtérre, és a szervezőknek egyenként legalább egy négyzetméter területet kell biztosítaniuk számukra.

A kizárólag legalább tíz napja teljesen immunizált nézők részvételével tartott sportesemények a teljes nézőtéri kapacitás kihasználásával is megszervezhetők.

Augusztus elsejétől a 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken legtöbb 100 személy, a 2 ezrelékesnél kisebb fertőzési rátájú településeken pedig legtöbb 500 személy részvételével szervezhetők tömeggyűlések és tüntetések, a járványügyi szabályok betartásával.

A 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken a bárok, diszkók, klubok és játéktermek 5.00 – 02.00 óra között üzemelhetnek a kapacitásuk legtöbb 70 százalékával. A 2 ezrelékesnél kisebb fertőzési rátájú településeken ezek a létesítmények a kapacitásuk 100 százalékával működhetnek, ha csak a legalább tíz napja teljesen immunizált személyeket engedik be.

(Agerpres)
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.