Hirdetés
Hirdetés

Cîţu: biztosítanunk kell az állampolgárokat, hogy a PNL belső kampánya nem hat ki a kormányzásra

Cîţu: biztosítanunk kell az állampolgárokat, hogy a PNL belső kampánya nem hat ki a kormányzásra Románia

Florin Cîţu kormányfő felkérte pártkollégáit, megfelelő módon tegyék kötelességüket az általuk betöltött közhivatalokban, hogy megmutassák a polgároknak: a kormányzást nem befolyásolja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) belső választási kampánya.

Hirdetés
Hirdetés

“Azt akarom, hogy közösen biztosítsuk a románokat arról, hogy a párt belső választási kampánya nem befolyásolja Románia kormányzását. Önök mindannyian, polgármesterek, tanácsosok, helyi közigazgatásban, vagy akár a privát szektorban dolgozók, tenniük kell kötelességüket ebben az időszakban, hogy biztosítsák a románokat, a kormányzás működik” – mondta Cîţu a PNL Konstancai megyei szervezetében tartott beszédében.

Felkérte ugyanakkor a jelenlevőket, hogy minél többet és rendszeresebben kommunikáljanak az állampolgárokkal, továbbítsák nekik a kormány üzeneteit.

“Biztosítanunk kell a romániaiakat arról, hogy a kormány mandátumának lejárta után, 2024-ben, nem lesznek már leaszfaltozatlan utak, szennyvízcsatorna- és vízhálózat nélküli települések Romániában” – tette hozzá a miniszterelnök.

A PSD felszólította Cîţut, hogy lépjen vissza a kormányból a PNL kongresszusáig

A Szociáldemokrata Párt (PSD) felszólította hétfőn Florin Cîţut, hogy “tegyen egy lépést hátra”, és a hatályos törvényeknek megfelelően delegálja a miniszterelnöki jogkörét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztújító kongresszusáig.

A PSD közleménye szerint a miniszterelnöki jogkör átruházása a kormány egy másik tagjára, rendszerint miniszterelnök-helyettesre, szokványos eljárás, amit a múltban Románia korábbi kormányfői is alkalmaztak. “Nem hinnénk, hogy Iohannis elnök ellenezne egy olyan döntést, ami a kormányzás gyakorlásának oltalmazását szolgálja” – olvasható a közleményben.

Az ellenzéki párt szerint miniszterelnöki jogkörének delegálásával Florin Cîţu távol tartaná a kormányt a PNL-n belüli hatalmi harc okozta “óriási botránytól”.

A PSD emlékeztetett az általuk “Cîţu-gate”-nek nevezett ügyre, amelyet az robbantott ki, hogy szerintük a miniszterelnök a kormány erőforrásait használta fel a pártkampányához. A szociáldemokraták botrányosnak tartják azt is, hogy szerintük a PNL polgármesterei a Victoria-palotában kalapolnak kormánytámogatásért, amelyért cserében a szavazatukat ígérik a miniszterelnöknek a tisztújító kongresszuson.

“Mindez szilárd bizonyíték arra, hogy Cîţu már nem tudja objektíven gyakorolni a kormányfői hatáskörét, súlyosan veszélyeztetve ezzel a költségvetés-kiigazításkor támogatástól megfosztott települések közösségeinek érdekeit” – közölte a PSD.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük