Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Turcan: a nyugdíjak legalább 6 százalékkal, a gyermekpénz 20 százalékkal nő jövőre

Turcan: a nyugdíjak legalább 6 százalékkal, a gyermekpénz 20 százalékkal nő jövőre Románia

A kormány legalább 6 százalékkal tervezi emelni jövőre a nyugdíjakat és 20 százalékkal a gyermeknevelési támogatást – közölte hétfőn az ügyvivő munkaügyi miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

Raluca Turcan rámutatott, a január 1-jétől esedékes 20 százalékos gyermekpénzemelés havonta mintegy 350 millió lejes pluszterhet ró a költségvetésre, és ennyit bír el reálisan a büdzsé. A nyugdíjak legalább 6 százalékkal nőnek 2022-ben, de a kormány szándékai szerint nagyobb arányú emelés is szóba jöhet, ha a körülmények megengedik – magyarázta.

Az ügyvivő miniszter rámutatott, az embereknek szükségük van a támogatásra, és az árak emelkedése miatt nagy a nyomás, a kormánynak azonban oda kell figyelnie a költségvetési egyensúlyra, a beruházásokra és a gazdasági növekedés kilátásaira, mert ezek képezik a jövedelemnövekedés valós alapját.

Mint kifejtette, jelenleg évi 133 milliárd lejt fordít a kormány nyugdíjakra, gyermekpénzre, társadalomvédelemre és munkanélküli-segélyre. Ha a Szociáldemokrata Párt által javasolt valamennyi intézkedést átvennék, ez az összeg további 16 milliárd lejjel nőne.

„Honnan lenne pénz erre? Vegyünk el a beruházásoktól? Ezzel felrobbantanánk a gazdasági növekedés egyetlen igazi hajtómotorját. Az egyetlen hiteles válasz erre az, hogy nagyon megfontoltan kell elkölteni minden egyes lejt vagy eurót, ami befolyik az országba. Ez pedig a következőket feltételezi: nyugdíjreform, bérreform, célzott társadalomvédelem, uniós pénzek lehívása az országos helyreállítási terv révén” – fogalmazott.

Turcan beszámolt arról is, hogy a kormány idén 7,3 milliárd lejt költött a munkáltatókat és munkavállalókat támogató intézkedésekre; 20 százalékkal emelte a gyermekpénzt – ami 350 millió lejes pluszterhet rótt a költségvetésre havonta -; erre az évre 426 millió lejt különített el, jövőre pedig 720 millió lejt szán a kiszolgáltatott energiafogyasztóknak szánt támogatásra; ugyanakkor a társadalmi partnerekkel való egyeztetés során megállapodás született a bruttó minimálbér 2550 lejre történő emeléséről január 1-jétől, amely révén 1,7 milliárd lejjel nőnek a költségvetési bevételek.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. november 2., 10:09
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Nem szegyelik magukat , csufot uznek a nyugdijasokbol , 6 % nyugdij emeles mikor az arak majdnem 20 % -kal nottek .Termeszetesen szerintuk a 6 % emeles plusz teher a koltsegvetesre , a specialis nyugdijak nem ????

 • User
  Dátum: 2021. november 2., 12:07
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Tartsátok be a törvényt amit ti is megszavaztatok ne 6 százalékozzatok,vagy ugyanúgy tünjetek el a szövetségeseitekkel együtt mint a parasztpárt!