Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felmérés: a romániaiak átlagban 58 eurót tudnak megtakarítani havonta

Felmérés: a romániaiak átlagban 58 eurót tudnak megtakarítani havonta Gazdaság

A romániai lakosságnak az elmúlt években folyamatosan nőtt a megtakarítási hajlandósága, több mint kétharmaduk azonban csak esetlegesen tesz félre pénzt – derül ki az Erste Group közép-kelet-európai országokban végzett felmérésének hétfőn közzétett adataiból.

Hirdetés
Hirdetés

A közvélemény-kutatást a német bank felkérésére a Money Matters végezte idén júliusban és augusztusban Ausztriában, Magyarországon, Horvátországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában 500-500 fős mintán.

A felmérés szerint jelenleg a romániaiak 51 százaléka tartja nagyon fontosnak a megtakarítást a tavalyi 44 százalékhoz és a 2019-ben mért 36 százalékhoz képest. A válaszadók 71 százalékának azonban nincs bejáratott megtakarítási módszere, akkora összeget tesznek félre, amennyi megmarad a számlájukon a hónap végén. Ezzel szemben a vizsgált térség többi országa lakóinak fele havonta fix összeget takarít meg.

A közvélemény-kutatás szerint a nettó 3541 lejes átlagfizetésű romániaiak havonta átlagban 309 lejt (58 eurót) tesznek félre. A vizsgált térségben a havi megtakarítás átlagos összege 120 euró, 31,86 százalékkal magasabb, mint 2017-ben, amikor 91 euró volt. A romániaiak idén 8,5 százalékkal több pénzt tesznek félre, mint tavaly, és 14 százalékkal többet, mint 2019-ben.

A legnagyobb összeget havonta az osztrákok takarítják meg, átlagban 344 eurót. A szlovákok átlagban 123 eurót, a csehek 119 eurót, a magyarok 83 eurót, a horvátok 72 eurót, a szerbek 47 eurót tudnak félretenni minden hónapban. A vizsgált térségben a lakosság az adott ország nettó átlagbérének megfelelő összeg tíz százalékát takarítja meg.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások