Felhívás!

Törvénytervezet készül a karantén és kórházi beutalás kötelezésének feltételeiről

Törvénytervezet készül a karantén és kórházi beutalás kötelezésének feltételeiről Románia

Az alkotmánybíróság ajánlásainak figyelembevételével törvénytervezetet dolgoz ki a kormány a karanténra és a kötelező kórházi beutalásra vonatkozóan. Ezt a tervezetet jövő heti ülésén mutatja be a kormány – közölte pénteken Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

Tătaru elmondta, mivel az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette a a 95-ös és 50-es törvény, valamint a 99-es sürgősségi kormányrendelet bizonyos cikkelyeit, módosító jogszabályra van szükség.

“Az alkotmánybíróság ajánlásokat tett az átláthatóságra és kiszámíthatóságra vonatkozóan, ezeket jogszabálytervezetbe foglaljuk, és az elkülönülésre vonatkozóan miniszteri rendeletet is hozunk” – mondta a miniszter.

Kifejtette, nem tart attól, hogy a parlament leszavazza a javaslatot, mert az nemzeti érdeket szolgál, nem politikai jellegű.

Az alkotmánybíróság szerdán tette közzé június 25-ei döntésének indoklását, miszerint alaptörvénybe ütközik a karantén és a kórházi beutalás kötelezettsége.

Az alkotmánybíróság június 25-én adott helyt a Nép Ügyvédje óvásának a karantén elrendelésével kapcsolatban. “A jogok és szabadságok gyakorlásának a végrehajtó hatalom általi korlátozása ellentétes mind a jogbiztonság elvével, mind pedig a bizonyos jogok és szabadságok gyakorlása törvényességének elvével” – szögezte le akkor az alkotmánybíróság.

Indoklásában az alkotmánybíróság arra hivatkozott, hogy a karantén elrendelésére és a kötelező kórházi beutalásra vonatkozó törvény szövege nélkülözi az egyértelműséget és kiszámíthatóságot, és nem garantálja bizonyos alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartását.

Szükség esetén meghosszabbíthatják a vészhelyzetet

Az egészségügyi miniszter arról is beszélt, ha a helyzet úgy kívánja, július 15-e után is meghosszabbíthatják a vészhelyzetet.

Újságírói kérdésre válaszolva Nelu Tătaru elmondta, az éttermek belső tereinek megnyitása azért maradt el, mert az elmúlt három hét során folyamatosan emelkedett az esetek száma. Amennyiben a járványhelyzet meg fogja engedni, erre a lazító intézkedésre is sor fog kerülni – mondta.

“Nem áll fenn a szükségállapot újbóli bevezetéséneke veszélye, kézben tartjuk az esetszámot. Egyelőre gondolkodunk rajta, hogy július 15-e

Az egészségügyi miniszter emlékeztette a lakosságot, hogy tartsák be a hatóságok ajánlásait, annak érdekében, hogy az esetek száma ismét csökkenésnek induljon.

(Agerpres/Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.