Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

FRISSÍTVE: Törvényben tiltja meg a kormány az orosz vírusirtó szoftverek beszerzését

FRISSÍTVE: Törvényben tiltja meg a kormány az orosz vírusirtó szoftverek beszerzését Románia

Nicolae Ciucă szerint az orosz vírusirtó szoftverek veszélyeztetik az állami informatikai rendszereket, ezért a kormány betiltaná a beszerzésüket. FRISSÍTÉS: Jóváhagyták a törvénytervezetet

A kabinet szerdai ülésének elején a miniszterelnök közölte: a kormány törvénytervezetet készül kidolgozni az állami közigazgatás informatikai rendszereinek védelméről. Ez szerinte az ukrajnai háború körülményei között nagyon fontos intézkedés, tekintettel az elmúlt időszakban történt kibertámadásokra.

Nicolae Ciucă elmondta, a szakemberek megállapították, hogy az orosz fejlesztésű vírusirtó szoftverek veszélyforrást jelentenek, ezért a kormány a törvénytervezetben megóvja ezektől a hazai állami informatikai rendszereket.

A tervezetet Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős miniszter ismertette. Tájékoztatása szerint a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül az oroszországi vagy az Oroszország ellenőrzése alatt álló cégek vírusvédelmi termékeit és szolgáltatásait lekapcsolják a központi és helyi hatóságok, illetve intézmények informatikai hálózatáról és számítógépes rendszereiről.

Burduja elmondta: a törvénytervezet szerint a továbbiakban tilos lesz Romániában az oroszországi vagy az Oroszország ellenőrzése alatt álló cégek vírusvédelmi termékeinek és szolgáltatásainak a beszerzése. A jogszabály előírásainak megsértése 50.000 és 200.000 lej közötti bírsággal sújtható.

FRISSÍTÉS: Jóváhagyták a törvénytervezetet

Elfogadta szerdai ülésén a kormány azt a törvénytervezetet, amely megtiltja az Orosz Föderációból származó antivírus szoftverek beszerzését és használatát az állami intézményekben.

A kormány tájékoztatott, hogy a már beszerzett és/vagy felinstallált orosz vírusirtókat eltávolítják az állami informatikai rendszerekből a kutatási, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium, a kiberbiztonsági igazgatóság, a román hírszerző szolgálat (SRI) és a különleges távközlési szolgálat (STS) segítségével.

Az intézkedésre azért van szükség, mert a szakemberek megállapították, hogy az orosz fejlesztésű vírusirtó szoftverek veszélyforrást jelentenek, ezért a kormány a törvénytervezet révén megóvja ezektől a hazai állami informatikai rendszereket. “Valamennyi uniós tagállamban az a tendencia, hogy ajánlásokkal vagy jogszabályokkal írják elő saját közintézményeik számára, hogy cseréljék le a vírusirtókat, ha azok közvetlenül vagy közvetve az Orosz Föderációból származnak, mivel fennáll a veszélye, hogy Oroszország felhasználja ezeket a szoftvereket egy kibertámadás során” – olvasható a kormány tájékoztatásában.

A tiltás az alkotmány 53. cikke értelmében ideiglenes jellegű: az Ukrajna ellen intézett orosz invázió ideje alatt hatályos, mindaddig, amíg alá nem írnak a felek egy békeszerződést vagy állandó tűzszüneti megállapodást, amely szavatolja Ukrajna területi integritását.

Sebastian Burduja kutatási, innovációért és digitalizációért felelős miniszter közölte, a kormány kérni fogja, hogy a parlament sürgősségi eljárásban döntsön erről a tervezetről.

(forrás: Agerpres, fotó: depositphotos.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.