Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Cîmpeanu: 200 lejes szociális ösztöndíjban részesülnek a hátrányos helyzetű tanulók

Cîmpeanu: 200 lejes szociális ösztöndíjban részesülnek a hátrányos helyzetű tanulók Románia

Egységesen 200 lejes szociális ösztöndíjban részesülnek a társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű diákok. Erről szerdán készül határozatot elfogadni a kormány – jelentette be a kabinet ülésén Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

A tárcavezető közlése szerint a kedvezményezettek körébe sorolják a kisjövedelmű családok gyermekeit, az árva és félárva diákokat, de a krónikus betegségekkel küzdő vagy fogyatékkal élő kiskorúakat is.

A miniszter hangsúlyozta: az ösztöndíj összege is nőtt, 200 lej lesz, míg 2020-ban 100 lej, korábban pedig csak néhány lej volt.

Cîmpeanu arról is beszámolt, hogy a kormány jövő heti ülésén kerül napirendre a tanulók ingázási költségeit támogató sürgősségi rendelettervezet. Ezt a támogatást nem fix összegben állapítják meg, hanem a szállítási költségekhez igazítják, így az ingázó diákok esetenként akár 200-300 lejt is kaphatnak.

A miniszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szociális ösztöndíjakat az önkormányzatok költségvetésén keresztül az állami büdzséből, a diákok ingázásának támogatását pedig a tanügyi tárca büdzséjéből biztosítják.

Azt is hangsúlyozta, hogy a szociális ösztöndíj halmozható a jó tanulmányi eredményért járó érdemösztöndíjjal, melynek értéke 500 lej, így egy társadalmilag-gazdaságilag hátrányos helyzetű, jól tanuló diák akár havi 1000 lejes támogatást is kaphat az államtól, ha az ösztöndíjhoz hozzáadódik az ingázási támogatás is. A szociális ösztöndíj a nyári vakáció idején is jár – szögezte még le Cîmpeanu. 

Növelik a nemzetközi tantárgyversenyeken díjazott diákok pénzjutalmát

A kormány megemelni készül a nemzetközi tantárgyversenyeken díjazott diákok pénzjutalmát – nyilatkozta a kabinet szerdai ülése kezdetén a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă elmondta, az elfogadás előtt álló kormányhatározat szerint 20.000 lejig terjedő összeggel premizálják a jól teljesítő tanulókat.

Közlése szerint a kormány megoldani készül a diákok ingáztatását is, és a szükséges intézkedésekről már egyeztetett az oktatási miniszterrel és a helyhatóságok képviselőivel is. „Biztosítanunk kell valamennyi tanuló hozzáférését az oktatáshoz” – fogalmazott a miniszterelnök.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter ismertette a nemzetközi tantárgyversenyek díjazottjainak szánt összegeket. A terv szerint 20.000 lejig terjedő pénzjutalmat kap az a tanuló, aki maximális pontszám elérésével érdemli ki az aranyérmet egy nemzetközi tantárgyversenyen; 15.000 jár az aranyérmes, de a maximális pontszámot el nem érő versenyzőknek; 12.500 lej az ezüstérmeseknek és 10.000 lej a bronzérmeseknek.

A hazai tantárgyversenyek díjazottjainak pénzjutalma szintén jelentősen nő: az országos tantárgyversenyen első helyezett csapat – csoportos versenyek esetén – eddig 22 lejt kapott eddig egy 2016-os kormányhatározat értelmében, ezt az összeget most 600 lejre emelik.

A pénzjutalmakat a tanügyminisztérium költségvetéséből fizeti ki.

Cîmpeanu azt is elmondta, hogy a kormány szerdán sürgősségi rendeletet fogad el, amellyel további 50 tanintézetre terjeszti ki a Meleg ételt az iskolákba programot. Az intézkedés a Képzett Románia országos terv része, amelynek egyik célkitűzése szerint legalább egymillió tanuló fog meleg ebédhez jutni az iskolában.

(forrás: Agerpres, fotó: Haáz Vince)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük