Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ciucă: minden feltétel adott ahhoz, hogy Románia gazdasági növekedéssel zárja az évet

Ciucă: minden feltétel adott ahhoz, hogy Románia gazdasági növekedéssel zárja az évet Gazdaság

A miniszterelnök szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy Románia gazdasági növekedéssel zárja az idei évet, így a jövő évi költségvetés felépítése lehetővé teszi a kormány számára, hogy folytassa a vállalt közpolitikák megvalósítását.

Nicolae Ciucă a szerdai kormányülés elején emlékeztetett arra, hogy a Román Nemzeti Bank kedden közölt adatai szerint a múlt évhez képest idén 43,7 százalékkal, 5,5 milliárd euróra nőttek a közvetlen külföldi befektetések. Szerinte válság körülményei között az európai alapok mellett a külföldi tőke Románia egyetlen esélyét jelenti a gazdasági-társadalmi egyensúly megteremtésére és a gazdasági növekedésre. Hozzátette: minden feltétel adott ahhoz, hogy Románia gazdasági növekedéssel zárja az idei évet, így a jövő évi költségvetés felépítése lehetővé teszi a kormány számára, hogy folytassa a vállalt közpolitikák megvalósítását.

A miniszterelnök ismételten nagyon fontos célkitűzésnek nevezte Románia csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD). Bejelentette, hogy a kormány memorandumot készül elfogadni a célitűzés megvalósításához szükséges intézményközi együttműködésről.

Ciucă közölte azt is, hogy a csatlakozási folyamat koordinálásával és az OECD-vel való kapcsolattartással Luca Niculescu külügyi államtitkárt bízta meg.

A helyreállítási terv mérföldköveinek egy része még nem valósult meg

Nicolae Ciucă kijelentette, hogy nem sikerült megvalósítani az országos helyreállítási terv (PNRR) harmadik negyedévre kiszabott összes céljait és mérföldköveit, és figyelmeztette minisztereit, hogy a szeptember 21-ei kormányülésig ezeket mind meg kell oldaniuk.

“Június végén jeleztem, hogy a harmadik negyedévre vonatkozó célokat és mérföldköveket szeptember 15-én fogjuk elfogadni. Holnap szeptember 15-e, és vannak olyan célok és mérföldkövek, amiket még nem teljesítettünk” – mondta Ciucă a kabinet ülésének elején.

Hozzátette, tudja, hogy vannak olyan aspektusok, amelyekről egyeztetni kell az Európai Bizottsággal, és a pénteki online kormányülésen az EB-vel egyeztetett és megvitatott mérföldköveket és célokat fogják jóváhagyni. Ugyanakkor figyelmeztette a minisztereit, hogy a szeptember 21-ei kormányülésig minden ezzel kapcsolatos problémát meg kell oldaniuk.

(forrás: Agerpers, fotó: gov.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.