Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tăriceanu: amíg van kormány, nem lehet szó előrehozott választásokról

Tăriceanu: amíg van kormány, nem lehet szó előrehozott választásokról Románia

Amíg funkcióban van egy kormány, nem lehet szó előrehozott választások kiírásáról, jelentette ki Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Az előrehozott választások kiírásához egy sor, az alkotmányban előírt lépést kell megtenni, mondta Tăriceanu.

„Még ha létre is jön egy politikai egyezség az előrehozott választások szükségességével kapcsolatban, meg kell tenni bizonyos alkotmányos lépéseket, másképp nem lehet. Azoknak, akik ezekkel a javaslatokkal állnak elő, előbb figyelmesen tanulmányozniuk kellene az alkotmányt, hogy megértsék, milyen politikai megoldásokhoz lehet folyamodni” – fejtette ki az ALDE elnöke, rámutatva, hogy előbb a politikai megoldásokat kell sorra venni.

„Jelenleg még van egy kormányunk, tehát túl korai még előrehozott választásokról beszélni” – szögezte le Tăriceanu a parlamentben.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány bizalmi szavazást fog kérni a parlamenttől, az ALDE-elnök rámutatott, még nem tudni, hogy kormányátalakításról vagy kormányátszervezésről van szó, és elismételte, hogy az előbbihez nem szükséges bizalmi szavazat.

Kormányátszervezés esetén „a bizalmi szavazat 233 igen szavazatot jelentene a parlamentben, ennyit kellene kapnia Dăncilă asszonynak, ha nem kap ennyit, veszi a csomagjait és távozik” – fejtette ki Tăriceanu.

„A kormányátalakítás nem a parlamentben történik. A kormányátalakítás a kormányfő kizárólagos döntése” – tette hozzá.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) koalíció előrehozott választások kiírása érdekében javasol paktumot az államelnöknek, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), az RMDSZ-nek, a kisebbségek parlamenti frakciójának, a Pro Románia pártnak és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE), jelentette ki a hétfőn Dan Barna USR-elnök.

Barna: csak akkor hiszem el, hogy az ALDE az ellenzékben van, ha látom

Olyan körülmények között, hogy „a még mindig ALDE-tag” Teodor Meleşcanu a szenátus elnöke, csak akkor hiszi el, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) ellenzékben van, ha látja, hogy ennek képviselői aláírták a kormány ellen benyújtandó bizalmatlansági indítványt – jelentette ki kedd este Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

Meglátás szerint előfordulhat, hogy az ALDE és a Victor Ponta vezette Pro Románia párt csak megjátssza, hogy „megharagudott a kormányra”, hogy erősebb tárgyalási pozíciót nyerjenek a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben.

Barna megismételte felhívását, hogy az ellenzéki pártok kössenek egy egyességet az előre hozott választások tekintetében, amelyre felelős válaszokat vár, nem olyat, mint amilyet a szenátus volt elnöke adott, akinek el kell döntenie, hogy ellenzékben van-e vagy kormányon.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük