Felhívás!

Támadásban az ellenzék

Támadásban az ellenzék Románia

A jelenlegi kormánykoalíciónak nincs felhatalmazása arra, hogy tönkretegye az igazságszolgáltatást és az ország hitelét – nyilatkozta vasárnap Dacian Cioloş volt miniszterelnök a PNL elnökével és az USR vezetőjével tartott közös sajtótájékoztatón, írja az Agerpres.

 

„Nem hiszem, hogy a hatalmon levő koalíciót azért szavazták volna meg, hogy tönkretegye az igazságszolgáltatást és az ország hitelét (…) Hogy lehetne jól élni egy korrupt országban, egy olyan országban, amelyikben azok, akik hatalmon vannak, saját érdekükre akarják ezt felhasználni? Hogy lehetne jól élni, amikor amellett, hogy az igazságszolgáltatás nem élvez függetlenséget, a gazdaságra is az instabilitás jellemző? Azt hiszem, ez a koktél így elegendő arra, hogy a levegőbe repítse az országot” – mondta a Románia 100 platformot vezető Dacian Cioloş a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, Ludovic Orbannal és a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) vezető Dan Barnával közösen tartott sajtótájékoztatón.

A volt technokrata miniszterelnök hozzátette, egyetért azzal, hogy az igazságügyi törvények módosításra szorulnak, ezt azonban áttekinthetően kell véghezvinni. „Tavaly mi is módosítottuk a törvényeket az alkotmánybíróság bizonyos döntései nyomán, ezeket a módosításokat azonban minden esetben nyilvános vita előzte meg” – fogalmazott.

Ludovic Orban liberális pártelnök nyilatkozatában arra biztatta az embereket, vonuljanak utcára, és tüntessenek békésen, így adva a hatalmon levő pártok értésére, hogy szem előtt kell tartaniuk azt, „amit a társadalom elsöprő többsége akar”. „A parlamentben jelenleg nemcsak az igazságügyi törvények vitája zajlik. A parlament egy éve szisztematikus támadást intéz a román állampolgárok alapvető jogai és szabadságai, az igazságszolgáltatás függetlensége ellen” – mutatott rá Orban. Dan Barna USR-elnök szerint a kormánykoalíció Liviu Dragnea PSD-elnök ügyvédi irodájaként működik, és leépíti az országot, a társadalomnak pedig kötelessége fellépni ez ellen. A sajtótájékoztatón az ellenzéki pártok politikusai mellett több civil szervezet képviselői is részt vettek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. december 12., 14:44
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Ha az ellenzeknek sok mindenben igaza is van ,nem biztos,hogyha ok lennenek most hatalmon ugy is cselekednenek ahogyan most nyilatkoznak.Viszont abban igenis biztos vagyok, hogy az RMDSZ a javukra emelgetne a kezet. Ez ilyen egyszeruen szomoru!