Felhívás!

Röviden

Nyugi van

2500 adag immunglobulin érkezett tegnap az országba, jelentette be egészségügyi miniszter. Sorina Pintea hozzátette, a 3800 dózisból, amelyet Románia az európai polgárvédelmi rendszeren keresztül kapott, körülbelül 850 az Unifarm raktárában található. A hónap közepéig további 9000 adag gyógyszer érkezik az immunhiányos és autoimmun betegségben szenvedő páciensek számára, fejtette ki a tárcavezető.

 

Az első szervkivétel

Április 30-án került sor az idei első szervkivételre Marosvásárhelyen. A dr. Radu Zamfir vezette orvosi csapat egy agyhalál állapotában lévő betegen végezte el a műveletet a marosvásárhelyi Sürgősségi Klinikai Kórházban. A szervkivételt a beteg tüdein, veséin és máján végezték el. A donor egy 36 éves férfi volt. A veséket a kolozsvári Urológiai és Veseátültetési Klinikára, a májat a bukaresti Fundeni Klinikai Intézethez, a tüdőket a fővárosi Sfânta Maria Kórházba küldték. A hétfői szervkivétel az idei első a marosvásárhelyi sürgősségi kórháznál.

 

Vlădescu pácban van

Megkezdődött a büntetőjogi eljárás Sebastian Vlădescu volt pénzügyminiszter ellen. A DNA egymillió eurós óvadékot szabott ki az ügyében – közölte az intézmény. Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint a volt minisztert vesztegetés két rendbéli elfogadásával és folytatólagosan elkövetett, befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják. Az ügyészség egymillió eurós óvadékot szabott ki rá, amit tíz napon belül kell a vádhatóság rendelkezésére bocsátania. Az ügyészség szerint Sebastian Vlădescu 2008 és 2009 között közel egymillió eurót, 2010 és 2013 között több mint 2 millió eurót kapott vesztegetésként.

 

Gyilkos influenza

A Fertőző Betegségek Felügyeleti és Ellenőrzési Központja szerint legutóbb egy 81 éves, Prahova megyei férfi hunyt el a betegség szövődményeiben. B típusú influenza vírust erősítettek meg nála, más betegségekben is szenvedett, és nem volt beoltva influenza ellen. A férfi április 15-én hunyt el, a vírussal való fertőzöttséget ma erősítették meg.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.