Röviden

Rájár a rúd a bankhitelek törlesztőire

Aggodalmat okoz a lakossági és vállalati hitelek törlesztőinek, hogy az elmúlt napokban rohamosan növekedett a törlesztőrészletet befolyásoló bankközi hitelkamatláb (ROBOR). Ez szeptember elején még 0,9 százalékon állt, mostanra viszont elérte az 1,8 százalékot. Ez a gyors ütemű emelkedés főként a lakáshitelesek számára eredményez komoly pluszkiadást. Adrian Vasilescu, a Román Nemzeti Bank stratégiai tanácsadója szerint lassan véget ér a nagyon olcsó hitelek korszaka. Az osztrák Raiffeisen Bank vezérigazgatója, Steven van Gröningen szerint nem a bankközi hitelkamatláb növekedése számít rendellenesnek, hanem az, hogy eddig szinte nulla volt a kamatláb.

 

Elhalasztott gázárnövelés

Niculae Havrileţ, az az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnöke arról tájékoztatta kedden az Agerprest, hogy az általa képviselt hatóság megvárja, amíg a parlament törvényerőre emeli a gáz árának emelésére vonatkozó, 2016/64-es sürgősségi kormányrendeletet, a gáz ára pedig csak november 1-jén nő meg a háztartási fogyasztók számára. Havrileţ szerint a halasztást az indokolja, hogy a jogszabály parlamenti elfogadásakor több módosítást is be kell iktatni, amelyek befolyással lesznek a végső ár kiszámítására is. A 2016/64-es sürgősségi kormányrendelet jelentős módosításokat hoz a gázárakról rendelkező, 2012/123-as törvényhez képest. Ezek közé tartozik, hogy a gázgyártók kötelesek lesznek a termék 70%-át a tőzsdén keresztül értékesíteni. Ugyanakkor az OPCOM (Romániai villamosenergia- és földgázpiac kezelője) válik az egyetlen, törvény által elismert nagybani gáztőzsdévé.

 

Szünetel a tanítás

Az oktatás napja alkalmából szünetel a tanítás csütörtökön az óvodákban és az iskolákban – közölte az Agerpresszel a bukaresti tanfelügyelőség szóvivője, Maria Ştefania Manea. Manea hozzátette: a bukaresti tanügyi alkalmazottak kollektív munkaszerződése értelmében a fővárosban tanterven kívüli tevékenységek sem fognak zajlani, az ország többi iskolájában azonban a megszokott tanórákat más programokkal fogják helyettesíteni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.