Ingatlan, tandíj, egyebek

A DNA vesztegetés elfogadása és pénzmosásban való bűnrészesség miatt indított bűnügyi eljárást Dan-Mihai Toader ellen. A Román Posta volt igazgatója jelenleg szoftverbeszerzéssel kapcsolatos hivatali visszaélés miatt kapott börtönbüntetését tölti, írja az Agerpres.

 

A DNA közleménye szerint ugyanebben az ügyben eljárás indult két üzletember, Ovidiu Prisecari és Georgeta Constantinescu ellen, akiket vesztegetés elfogadásában és pénzmosásban való bűnrészességkel gyanúsítanak. E két utóbbi személyt előállították, és 30 napos előzetes letartóztatásba vételüket javasolták.

A vádhatóság szerint 2008-ban, az akkor a Román Posta igazgatói tisztségét betöltő Toader, közvetítőkön keresztül, 1,6 millió eurót kapott egy ciprusi szoftvercégtől azért, hogy úgy teljesítse szolgálati feladatait, hogy az illető cég megnyerjen egy közbeszerzést. Ezt követően a cég 6 583 ezer euróért adott el a postának egy valójában 500 ezer eurót érő programot. „A cég, a kapott összegből 3 885 000 eurót három, valójában Ovidiu Prisecari és Georgeta Constantinescu által ellenőrzött offshore cég svájci számláira utalt át. Innen, a két vádlott, a posta igazgatóját megvesztegetendő, 1,6 millió eurót átutalt egy román kereskedelmi társaság ausztriai számlájára. A maradék 2 285 000 eurót továbbutalták Svájcból két másik, ugyancsak az Ovidiu Prisecari és Georgeta Constantinescu vádlottak által ellenőrzött offshore cég számláira. Dan-Mihai Toader utasította a cég adminisztrátorát, hogy a vesztegetésként kapott 1,6 millió euróból vásároljon Görögországban egy 500 ezer eurós ingatlant, fizesse ki gyerekei tandíját és egyebeket”– írja a nyomozati anyagban. A DNA értesülései szerint, 2015-ben Dan-Mihai Toadert és a Román Posta másik három vezetőjét 8 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték szoftverbeszerzéssel kapcsolatos hivatali visszaélés miatt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.