Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Ragályos betegség

A diszkriminációról mint társadalmi betegségről nyilatkozott tegnap Luminiţa Gheorghiu, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) vezetőtestületének tagja. „A diszkrimináció nem vicc, hanem egy ragályos társadalmi betegség. Valamennyiünk szerepe az, hogy magatartásunkkal megváltoztassuk a román társadalom hozzáállását, mentalitását, hogy visszaszorítsuk a diszkriminációt, hogy egyenlő esélyt és bánásmódot biztosítsunk a családon belül, a munkahelyen, a társadalomban” – hangoztatta Gheorghiu egy szakmai konferencián. Elmondta: a CNCD-re sokan egyféle „mumusként” tekintenek, de „változásokat harcolt ki, és ezzel tekintélyt szerzett”. Hozzátette: sok, diszkriminációval gyanúsított intézmény, miután megkapja az első idézést, peren kívüli megegyezéssel oldja fel a konfliktust. A képviselőház emberjogi bizottsága tegnap tizenkettedik alkalommal szervezett tanácskozást az egyenlő esély és a diszkrimináció témakörében.

 

Újabb pestisgócok

Négy új sertéspestisgócot azonosítottak a Szatmár megyei Érdengelegen – tájékoztatott tegnap Nicolae Dumuţa, a Szatmár Megyei Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság (DSVSA) vezetője. Dumuţa megerősítette az Agerpresnek, hogy Szatmár megyében azonosítottak négy sertéspestisgócot, az állatokat megsemmisítették, egy ötödik háztartásból vett mintának várják a laboreredményét. Hozzátette: Szatmár megye északi részén sikerült felszámolni hét sertéspestisgócot, ez ügyben még egy utolsó ellenőrzés van hátra.

 

Kettős gyilkosság

Holtan találtak egy férfit és annak fiát Szatmárnémetiben. A 74 éves édesapa és 39 éves, mozgássérült fia holttestére az áldozatok lakásán talált rá az egyik szomszéd. A Szatmár megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Paula Gabor szerint mindkét férfiún nyaki tájékon voltak sebek, de a holttesteket boncolásnak vetik alá a halál pontos okának megállapítása érdekében. A szóvivő azt mondta, több gyanúsítottja is van a gyilkosságnak, de egyelőre nem vettek őrizetbe senkit.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük