Felhívás!

Benyújtották a tervezetet

Benyújtották a tervezetet Románia

A bejegyzett élettársi kapcsolatot heteroszexuális és homoszexuális párok számára egyaránt lehetővé tevő törvénytervezetet nyújtott be tegnap a törvényhozók egy csoportja a parlamenthez, írja az Agerpres.

A kezdeményezők között a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselői egyaránt megtalálhatók. Adrian Dohotaru független képviselő, a tervezet kezdeményezőinek egyike arról tájékoztatott, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat mind a heteroszexuális pároknak, mind az LGBTQ közösség tagjainak biztosítaná a családi élethez való jogot. A tervezet kitér az örökösödési jogra, a családon belüli erőszak büntethetőségére, a munkaképtelenné vált partner eltartásának kötelezettségére, a közös javak kezelésére, és az állam által biztosított szociális támogatásokra is. Az indoklás szerint az Európai Unió tagállamainak zöme már legalizálta az élettársi kapcsolatot, vagy az azonos nemű személyek közötti házasságot, hogy törvény révén védje az ilyen családokat is.

Az 1990-es évekhez képest megváltoztak a párkapcsolati, házasságkötési szokások: Románia lakossága esetében is nyomon követhető, hogy a párok közül kevesebben házasodnak össze és idősebb korban, kevesebb gyereket vállalnak és később. A 2014-ben született gyerekek 31,2%-ának nem voltak összeházasodva a szülei, míg 1993-ban ez az arány csak 17% volt – olvasható az indoklásban. A javaslat szerint azok a párok tehetnék hivatalossá élettársi kapcsolatukat, akik betöltötték a 18. életévüket, legalább egyikük román állampolgár, vagy – idegen állampolgárság esetén – egy éve Romániában van a hivatalos lakhelye, és a felek egyike sem házas, illetve nincs más bejegyzett élettársi kapcsolata.

Az élettársi kapcsolatot közjegyző előtt, a felek szabad elhatározásából, személyesen adott, írásbeli nyilatkozattétel után lehet majd bejegyeztetni a tervezet értelmében. A felek neve nem módosul az élettársi kapcsolat bejegyeztetése után – teszi hozzá a javaslat. A bejegyzett élettársi kapcsolatban élő feleket ugyanazon jogok illetik meg, mint a házasfeleket a következő területeken: vagyon öröklése, szociális ellátás, társadalombiztosítás, egészségbiztosítás, a pácienst megillető jogok, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés, az adók és illetékek, a családon belüli erőszak megelőzése és visszaszorítása.

Ha a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő partnerek egyikét a másik tartja el, akkor az eltartott fél a másik fél egészségbiztosításából részesül. Ha egyik partner kórházba kerül vagy elhalálozik, a másik partnert családtagként kezelné a javasolt törvény. A bizonyos funkciókba való kinevezéskor fennálló összeférhetetlenség vagy érdekellentét megállapításakor szintén házasfelekként tekintene a készülő jogszabály a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő párokra. Az azonos nemű, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő párok nem fogadhatnak örökbe gyereket a tervezet szerint.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.