Hirdetés
Hirdetés

Veszteséges az RCA-piac?

Újra a kárkifizetések késlekedésére, a biztosítók időhúzására panaszkodnak az autótulajdonosok, ismét leterhelődött a kötelező autóbiztosítások piaca, mutatott rá Biró Albin. A Pénzügyi Felügyelet (ASF) tagja szerint a kifizetési komolyság szorosan összefügg azzal, hogy milyen hatékonysággal működik a kötelező felelősségbiztosítások (RCA) piaca.

A hátteret magyarázva kifejtette: korábban 20–30 százalékos veszteséggel működött az RCA-piac, mert a biztosítók beálltak az árversenybe, olcsón árulták a kötvényeket, a bevétel nem fedezte a kiadásaikat. Amikor az Astra és Carpatica biztosítók csődbe jutottak, ezek ügyfeleinek kártalanítására a Garanciaalap 500 millió lejt fizetett. Másfél évig volt pénz a kártérítések kifizetésre, mostanra viszont a rendszer felélte tartalékait. A korábban csődbe jutott társaságok más biztosítóhoz vándorolt ügyfelei is balesetet okoznak, kárigénnyel jelentkeznek, ezért ismét 10 százalék körül van a kötelező felelősségbiztosítás piacának a vesztesége. Biró Albin szerint az RCA kötvényekből származó évi 500 millió euró körüli bevétel mellett ez a veszteség jelentős.

Gond az, hogy azok a biztosítótársaságok tudnak nehezen fizetni ügyfeleiknek, amelyek olcsón árulták a kötvényeket. Ezért van az, hogy húzzák az időt, kifogásokat keresnek, és megpróbálnak minél kevesebbet fizetni. A Pénzügyi Felügyelet tagja szerint növelni kellene az RCA-árakat ahhoz, hogy a biztosítótársaságoknak ne legyenek veszteségeik, és tudják fizetni a károkat. Az árverseny miatt viszont ezt egyetlen társaság sem vállalja be, ezért akadozik a rendszer. Rámutatott, a Pénzügyi Felügyelethez 2006–2007-ben 1200 panasz érkezett, majd meredeken megugrott, elérte az évi 15–20 ezret. A kártérítések miatti panaszok az elmúlt másfél évben visszaestek, most viszont ismét növekszik a számuk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük