Felhívás!

Az adócsökkentés nem elég

A Versenytanács és a pénzügyminisztérium közösen vizsgálja annak lehetőségét, hogy jövő évtől miként tudják törvényesen megszabni az üzemanyagárak felső határát.

Eugen Teodorovoci pénzügyminiszter ugyanis bejelentette, hogy a kormány tervei között szerepel az üzemanyagok pótlólagos jövedéki adójának megszüntetése, viszont ezzel párhuzamosan szükség lenne az árak befagyasztására is ahhoz, hogy az autósok a zsebükben is megérezzék az adócsökkentést, hiszen félő, hogy a töltőállomások nem csökkentenék ezzel arányosan az áraikat. Van precedens és törvényes alap arra, hogy a kormány megszabja az üzemanyagok árának felső határát, véli Gyerkó László. A Versenytanács vezetőségi tagja szerint a törvény lehetőséget ad arra, hogy a kormány a Versenytanács beleegyezésével bizonyos árakat befagyasszon. Ezt a lehetőséget legutóbb tavaly használták, amikor a kormány hat hónapra meghatározta a kötelező felelősségbiztosítás (RCA) felső határát, mondta Gyerkó, aki szerint az üzemanyagárak szabályozásáról már elkezdődtek az egyeztetések a pénzügyminisztérium és a Versenytanács között.

Az intézkedés alapja az, hogy attól tartanak, az üzemanyagok pótlólagos jövedéki adójának eltörlése nem tükröződne az árakban, így a jármű-tulajdonosok nem éreznék meg az intézkedés pozitív hatását. A Versenytanács tagja szerint kartellgyanú miatt jelenleg kivizsgálás zajlik az üzemanyag-piacon, ennek eredményeit jövőben hozzák nyilvánosságra. Ugyanakkor azon dolgoznak, hogy az üzemanyagok esetében is bevezessék az árfigyelőt, amely jelenleg csak Bukarestben működik, és az élelmiszeripari termékek árait hasonlítja össze a különböző boltokban.

 

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.