Hirdetés
Hirdetés

Rafila: tetőzéséhez közeledik a hatodik járványhullám

Rafila: tetőzéséhez közeledik a hatodik járványhullám Románia

Lassuló ütemben emelkedik és augusztus közepén várhatóan tetőzni fog a koronavírus-járvány hatodik hulláma – állapította meg hétfői sajtóértekezletén Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, az előző hét járványügyi statisztikáját ismertetve.

Hirdetés
Hirdetés

Az előző heti 45 ezerről 57 ezerre emelkedett július utolsó hetében az újonnan diagnosztizált fertőzések száma, de ez a 27 százalékos növekedés jelentősen elmarad az egy héttel korábban regisztrált 80 százalékos növekedési ütemtől.

Megugrott viszont a halálesetek száma: a múlt héten 149 koronavírusos fertőzött halt meg, ami az áldozatok számának megháromszorozódását jelenti az előző heti 47 halálesethez képest. Rafila szerint várható, hogy ez a – fertőzések változását 2-3 hetes késéssel követő – mutató továbbra is gyors ütemben emelkedjen, azonban úgy értékelte: távolról sem akkora a baj, mint a tavalyi járványhullámok idején.

Jelenleg 4158 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 263-at intenzív terápián. A tárcavezető szerint ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló csaknem 24 ezer kórházi ágy 17 százaléka foglalt, az intenzív terápián pedig 15 százalékos a telítettség.

A miniszter úgy értékelte: a járvány féken tartása érdekében nélkülözhetetlen, hogy a szeptemberi tanévkezdéstől fogva mindenki maszkot viseljen a tömegközlekedési járműveken, ugyanakkor kizárta az óvintézkedés kötelezővé tételét, mert erre már nincs jogi alapjuk a hatóságoknak az egészségügyi veszélyhelyzet feloldása óta.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük