Hirdetés
Hirdetés

Öten kaptak jelölést az EMNP elnöki tisztségére

Öten kaptak jelölést az EMNP elnöki tisztségére Románia

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) öt politikusa kapott jelölést a megyei szervezetek részéről a pártelnöki tisztségre – közölte hétfőn internetes oldalán a Krónika.

A lap közlése szerint a március 23-án Nagyváradon tartandó országos küldöttgyűlésen öt jelölt közül választanak a küldöttek. Szilágyi Zsolt jelenlegi elnököt az Arad, Maros, Bihar, Szilágy és Temes megyei szervezetek jelölték. A legkorábban bejelentett kihívóját, Soós Sándor jelenlegi alelnököt a Brassó, Kolozs, Hargita és Kovászna megyei szervezetek jelölték. Toró T. Tibor ügyvezető elnököt és Csomortányi István Bihar megyei elnököt a Szatmár megyei szervezet, Nagy Pált, a párt Hargita megyei szervezete elnökét a Máramaros megyei szervezet jelölte.

Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke az MTI-nek megerősítette a jelölések tényét. Elmondta: a megyei küldöttgyűlések által jelölt politikusok akkor válnak hivatalosan elnökjelöltekké, ha az országos küldöttgyűlés előtt nyilatkoznak arról, hogy vállalják a megmérettetést, és megválasztásuk esetén az elnöki feladatokat. Hozzátette: kevéssé tartja valószínűnek, hogy mind az öten megmérkőznének a tisztségért. Arról, hogy ő maga vállalja-e a jelöltséget, nem kívánt nyilatkozni.

Hirdetés
Hirdetés

Toró elmondta: a kongresszuson valamennyi jelölt megkapja a lehetőséget arra, hogy bemutassa a programját, azt, hogy az EMNP programján belül hova tenné a hangsúlyokat.

Az ügyvezető elnök elmondta: a kongresszuson nem kívánják módosítani a párt programját és alapszabályát, csak a szervezeti és működési szabályzatban terveznek apró módosításokat. A kongresszus igazi tétje az elnök és az alelnökök megválasztása, és egy kétéves stratégia elfogadása lesz.

Az EMNP legfelső vezető és döntéshozó testülete – amely idén ötödik alkalommal ül össze – a jelen lévő küldöttek titkos szavazatainak többsége alapján választja meg a párt elnökét, akárcsak a közvetlenül választott alelnököket.

Az önmagát jobboldali, autonomista és keresztény-konzervatív elveket valló alakulatként meghatározó EMNP 2011-ben alakult. A párt első elnöke, Toró T. Tibor 2014 novemberében lemondott tisztségéről, azt követően, hogy a romániai államfőválasztáson az EMNP jelöltjének, Szilágyi Zsoltnak a magyar jelöltekre leadott szavazatok csak 14 százalékát sikerült megszereznie. A 2015-ben rendezett tisztújító közgyűlésre a megyei szervezetek szintén öt személyt jelöltek, de végül csak Szilágyi Zsolt vállalta a jelölést, és szerezte meg a küldöttek szavazatainak a nagy többségét.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük