Hirdetés
Hirdetés

Orban: a szabadban kocogó személyeknek nem kell maszkot viselniük, de ne érintkezzenek másokkal

Orban: a szabadban kocogó személyeknek nem kell maszkot viselniük, de ne érintkezzenek másokkal Románia

Ludovic Orban miniszterelnök hétfő reggel azt mondta: felmentik a maszkviselés szabálya alól a szabadban kocogó személyeket, de vigyázniuk kell, hogy ne érintkezzenek más emberekkel.

Hirdetés
Hirdetés

Orban a Nemzeti Liberális Párt székhelyén nyilatkozott. Kifejtette: az országos vészhelyzeti bizottság az eddigi óvintézkedések eredményeinek kielemzése után fogja eldönteni, hogy szükség van-e további szigorításokra.

Beszélt az éjszakai kijárási tilalom lehetőségéről is. “Egyelőre látni szeretnénk, hogy más országokban, ahol bevezették ezt a tilalmat, milyen a hatása. Akarjuk látni, hogy más országokban van-e eredménye. Az éjszakai kijárási tilalom kevésbé érinti a felnőtt lakosságot, főleg a serdülők járkálnak 23 óra után” – fejtette ki Orban.

Hozzátette: a járványtani elemzések arra utalnak, hogy a COVID-19 terjedésében számottevő szerepük volt az olyan rendezvényeknek, ahol nagy társaságok gyűltek össze a vendéglőkben, rendezvénytermekben: esküvőknek, keresztelőknek, ünnepségeknek. “Persze, lehet ilyen összejöveteleket szervezni, de magánterületeken. A mi tanácsunk az, hogy a fiatalok, kamaszok is tartsák távol magukat az ilyen összejövetelektől” – fogalmazott a miniszterelnök.

Vészhelyzeti bizottság: szabadtéren levehető a maszk dohányzás, evés, ivás vagy sportolás végett

A szabadtéri maszkviselésről tett közzé pontosításokat az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU).

A testület hétfőn fogadta el 50-es számú határozatát, amely frissíti a járványveszélyesnek minősülő országok listáját: Andorra, Vatikán, Cseh Köztársaság, Belgium, Francia Polinézia, Guam, Hollandia, Örményország, Luxemburg, Szlovénia, Franciaország, Gibraltár, Svájc, Liechtenstein, Montenegró, Argentína, Spanyolország, Szlovákia, Nagy-Britannia, Grúzia, Málta, Bahama-szigetek, Costa Rica, Horvátország, Írország, Lengyelország, Bahrein, Észak-Macedónia, Portugália, Puerto Rico. A felsorolt országokból Romániába érkező személyeknek karanténba kell vonulniuk.

A CNSU ugyanakkor pontosította a 2020. október 14-i 856-os kormányhatározat előírásait is. Ennek értelmében a maszk rövid időre eltávolítható az arcról szabadtéren dohányzás, evés, ivás céljából, vagy akkor, ha az illető sporttevékenységet végez, ha ez nem a gyalogos forgalom területén történik és lehetőség van legalább 2 méteres távolság tartására más személyektől.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. október 26., 12:04
    ÉRTÉKELÉS: 5

    “szabadtéren levehető a maszk dohányzás, evés, ivás vagy sportolás végett.” Ezek szerint a dohányos nem fertőz? Megy a szöveg, hogy így vírustagadók, meg úgy vírustagadók, de kérem, ezek után hogy lehet komolyan venni az ilyen vészhelyzeti bizottságot? Vészhelyzet van, de a cigaretta nem esik a hatálya alá? A szabad levegő igen. Megbolondult itt mindenki?