Felhívás!

Molnár Géza: két-három héten belül megszűnik a járvány

Molnár Géza: két-három héten belül megszűnik a járvány Románia

Két-három héten belül meg fog szűnni a koronavírus-járvány Romániában – nyilatkozta Molnár Géza virológus a Marosvásárhelyi Rádiónak adott, hétfői interjújában.

“Még eltart két-három hetet [a járvány], és azután gyakorlatilag Románia lakossága szintjén eltűnnek a megbetegedések és a járványhelyzet” – mondta a szakember.

Molnár Géza ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a vírus miután bejárja a világot, december végén, vagy jövő év január-februárban visszatér az északi féltekére, így Romániában is számíthatunk egy második hullámra.

A járvány csökkenőben van

A szakember szerint bár az elmúlt napokban enyhén emelkedett az új esetek száma, a járvány továbbra is csökkenő tendenciát mutat.

“A trend lefelé mutat, még akkor is, ha most mindenki abba köt bele, hogy például az utolsó héten, 15-e után, az új eseteknek a száma mind 200 alatt volt, és most utoljára 213. Ez nem mond semmit, előrejelezhető volt, hogy a csökkenő trend időszakában jelennek meg gócok, mert a vírus nem tűnik el egyik napról a másikra. Ezek egyéni megbetegedések. Ha az idejében el van látva, és járványügyi felgöngyölítés szempontjából is ki vannak vizsgálva a közvetlen kontaktusok, akkor nem lesz belőle csak 2-3 eset. Ha nincs idejében ellátva, vagy nincs idejében kivizsgálva, akkor természetesen jelentkezhet esethalmaz. (…) Számítani lehet még ilyen gócok megjelenésére, de ezek már jól izolált, időben és térben körülhatárolt gócok” – magyarázta Molnár Géza.

Egyelőre nincs lakosság immunizáció

A virológus arról is szót ejtett, hogy egyelőre nem beszélhetünk a lakosság immunizációjáról a vírussal szemben, mivel egyelőre nincs oltóanyag, így csak a betegségen átesett személyek váltak immunissá.

“A lakossági felmérés június 1-jén fog elindulni, ez egy hatalmas számot fog befogadni, egy jól meghatározott, ún. kohorsz tanulmány értelmében. Körülbelül 28 ezer egészséges személyt fognak kivizsgálni, azért, hogy megállapítsuk az immunitás mértékét, de minden előrejelzés arra mutat, hogy ez az immunitási szint messzemenően nem lesz elég ahhoz, hogy a visszatéréssel szemben lakossági szintű védelmet biztosítson” – fogalmazott a járványügyi szakember.

Nem valószínű az újrafertőződés

Molnár Géza szerint sok vita folyik arról, hogy létezik-e újrafertőződés vagy sem, de ilyenről normális körülmények között nem beszélhetünk, csupán a súlyos betegségekkel küzdő pácienseknél jelenhet meg újra a fertőzés.

“Egy immunológiailag nagyon legyengült betegnél (pl. onkológiai esetek, leukémia, dializált beteg) magának a szervezetnek a válaszkészsége nem olyan, hogy immunitást biztosítson, tehát ezeknél lehetséges. A szakirodalomban nagyon kevés utalás volt ilyenre” – mondta.

Az epidemiológus elmondta, a kutatások alapján nem beszélhetünk a vírus mutációjáról.

“Az egyelőre leírt változások csak pontszerűek, lényeges változás nem történt. Tehát nem azért fertőződik újra, mert jön egy új vírus, hanem, mert a szervezetének a védekezési válaszkészsége (antitest-gyártása) bizonyos krónikus, súlyos betegségek miatt nem olyan, hogy válaszolni tudjon rá megfelelőképpen. Ebben az esetben vagy beáll a halál, vagy teoretikusan megfertőződhet újra, de a szakirodalom egyelőre nem beszél nagy esetszámról, csak mint lehetőségről” – fogalmazott Molnár Géza.

Egy-másfél év múlva lehet védőoltás

A szakember véleménye szerint a koronavírus elleni védőoltás legkevesebb egy-másfél év múlva készülhet el.

“Egyelőre több a reklám és a kereskedelmi érdekbejelentés, mint amennyi a biztos végeredménnyel számoló oltóanyagnak az előállítása. (…) Az oltóanyagnak az engedélyezett, láttamozott és elfogadott piacra kerülése véleményem szerint egy-másfél évnél hamarabb nem nagyon valószínű. Ne felejtsük el, hogy azt még le is kell gyártani” – hívta fel a figyelmet a virológus.

Fontos a viselkedési szabályok betartása

A virológus véleménye szerint a megbetegedések elkerülése érdekében fontos betartani a hatóságok által előírt szabályokat.

“Ahelyett, hogy az oltóanyagot várnánk, tartsuk be azokat az elementáris viselkedési szabályokat, ami nagymértékben megelőzheti  – nem kizárja – a fertőzésnek a terjedését. Ez kézmosással kezdődik, kerülni kell a zárt területeken a tömeges jelenlétet, abban az esetben, ha nem elkerülhető, vagy ha beteg van a családunkban vagy a közösségünkben, maszknak a viselése. Ezek abszolút alapszükségletek, ami tőlünk függ, bármelyikünktől” – zárta mondandóját Molnár Géza.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. május 27., 8:06
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Marhaság ! Minden évben volt, van és lesz is influenza megbetegedés! Mi a fészkes fenéért kell már újból riogatni a meghülyített , megélemlített népet !!??