Felhívás!

MOGYE-ügy: kártérítést követel a rektor egy magyar oktatásért harcoló aktivistától

MOGYE-ügy: kártérítést követel a rektor egy magyar oktatásért harcoló aktivistától Románia

Nagy összegű, félmillió lejes kártérítést követel Leonard Azamfirei, a Marosvásárhelyi Orvosi Gyógyszerészeti Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) rektora egy becsületsértési perben Ádám Valériántól, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) elnökétől.

A rektor szerint jelentős erkölcsi kárt okoztak neki a civil aktivista “beszólásai”. Azt mondta, hogy egy élő tévéműsor alatt telt be a pohár nála. Semmi baja nincs a Ádám Valérián polgári harcával, tüntetéseivel, “elvégre mindenkinek joga van a véleménynyilvánításhoz”. Azt viszont nem nézheti el – folytatta, hogy a tévében egyenes adásban bűnözőnek nevezze, és ha megtette, akkor viselje a következményeit.

A bírósághoz forduló Leonard Azamfirei a periratban azt közölte, hogy Ádám Valérián az Agenda de Mureș helyi lap Facebook-oldalán ez év február 8-án közvetített interjúban tett sértő kijelentést.

Az RMOGYKE elnöke nem tagadta, hogy bűnözőnek nevezte a rektort. Szerinte azzal, hogy Azamfirei a politikum és a bíróság hathatós támogatásával semmibe veszi az oktatási törvény kisebbségekre vonatkozó előírásait és folyamatosan keresztbe tesz a magyar nyelvű oktatásnak, bűncselekményt követ el. “Ceauşescu sem 1989. december 25-én, tíz perccel a kivégzése előtt vált bűnözővé, amikor a rögtönzött bíróság kimondta róla azt, hanem évek, évtizedek során” – replikázott Ádám Valérián.

Az RMOGYKE elnöke hozzátette: Románia tele van olyan bűnözőkkel, akiknek – a lakosság tüntetései és a nyugati diplomácia tiltakozásai ellenére – a hajuk szála sem görbül. Szerinte “Azamfirei is egyik a sok közül”, hiszen azoknak a romániai rektoroknak és dékánoknak a sorában szerepel, akik tudományos dolgozataikban plágiumot követtek el, mégsem kellett megválniuk vezetői tisztségüktől.

Ádám Valérián hozzáfűzte: tisztában van azzal, hogy a marosvásárhelyi orvosi rektora nem az ő pénzéből szeretné “még nagyobbra kerekíteni” a vagyonát – a per célja szerinte kimondottan a megfélemlítés. Hozzátette: nem hajlandó lemondani a tiltakozó akciókról mindaddig, amíg a magyar nyelvű oktatás kérdése nem rendeződik.

Az RMOGYKE az elmúlt években folyamatosan utcai tiltakozásokat szervezett Marosvásárhelyen és Bukarestben a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés elsorvasztása miatt. Tiltakozásaitól az egyetem magyar tagozatának a vezetői elhatárolódtak.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.