Felhívás!

Mintegy 150 ezer köztisztviselő elbocsátását helyezte kilátásba a kormány

Mintegy 150 ezer köztisztviselő elbocsátását helyezte kilátásba a kormány Románia

Mintegy 150 ezer köztisztviselő elbocsátását, a közméltóságok tiszteletdíjának befagyasztását és a speciális nyugdíjak eltörlését helyezte kilátásba a kormány, hogy lefaragja a  bruttó hazai termék (GDP) négy százalékát meghaladó költségvetési hiányt – írta hétfőn az Adevărul hírportál.

A központi közigazgatásban dolgozók “átvilágítását” Raluca Turcan, a kormány miniszterelnök-helyettese jelentette be az elmúlt hétvégén. Szerinte elsősorban az előző, szociáldemokrata kormány által a minisztériumokba és más állami hivatalokba megfelelő képesítés és tapasztalat nélkül felvett “rokonok, szeretők és ismerősök” mondhatnak búcsút állásuknak.

Turcan példaként említette, hogy a regionális fejlesztési minisztériumban a vezetői szinten a köztisztviselők 30, végrehajtói szinten pedig az alkalmazottak 20 százalékának elbocsátását tervezi a tárcavezető.

Mivel Romániában tavalyi adatok szerint 1 millió 190 ezer közszolgálati dolgozót – közülük 765 ezer köztisztviselőt – fizetnek az állami költségvetésből. az Adevărul számításai szerint a húsz százalékos leépítés a központi közigazgatás legalább 150 ezer alkalmazottját érintheti.

A bukaresti kormány takarékossági intézkedéseit ismertetve a lap kitért arra, hogy Ludovic Orban miniszterelnök a magas rangú állami tisztségviselők tiszteletdíjának befagyasztását is kilátásba helyezte. A közméltóságok juttatásait a törvény – bizonyos szorzókon keresztül – a minimálbérhez köti, amelynek emeléséről jelenleg a munkáltatókkal és szakszervezetekkel tárgyal a kormány.

A kormány beszüntetné azt a lehetőséget, hogy az állami költségvetésből működő intézmények nyugdíjasokat alkalmazzanak, és eltörölnék a kiemelt nyugdíjakat is, a katonákét, ügyészekét és bírákét kivéve, akiknek – egy korábbi hasonló takarékossági intézkedés alkalmával – alkotmányossági óvással sikerült megvédeni szerzett jogaikat.

A kormány múlt héten elfogadott költségvetés-kiigazítása szerint a román államháztartási hiány idén a GDP 4,4 százalékát fogja kitenni, a jövő évi büdzsét pedig 3,5-3,6 százalékos hiánnyal tervezik. Az egy hónapja hivatalba lépett Orban-kabinet szerint az előző szociáldemokrata kormány tudatosan túlbecsült költségvetési bevételeket tervezett be, hogy megteremtse a jogalapot populista intézkedéseihez, a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak emeléséhez.

A PSD a jövedelmek progresszív adóztatását támogatja

Marcel Ciolacu ügyvivő PSD-elnök helytelennek nevezte, hogy a PNL a speciális nyugdíjak eltörlését támogatja a katonák, valamint a bírák és ügyészek különnyugdíja kivételével, ugyanakkor a progresszív adózás mellett foglalt állást.

“Álláspontunk szerint be kellene vezetni a jövedelem progresszív adózását, és van is egy erre vonatkozó tervezetünk a parlamentben. Helytelennek tartom egy már elnyert jogot vitatni, de azt a korteslogikát sem akarom követni, amely alapján a PNL továbbra is játszik, amikor azt mondja: eltöröljük az összes speciális nyugdíjat, kivéve… Vagy eltöröljük mindegyiket, vagy kivételezünk” – mondta Ciolacu a PSD ügyvivő vezetőségének hétfői ülése után.

A párt ideiglenes elnöke közölte, hatástanulmány készítését fontolgatják annak megállapítására, hogy milyen összeghatárokat és milyen adókulcsokat szabjanak meg, és ennek alapján terveznek módosító javaslatokat benyújtani a progresszív adózásról szóló tervezetükhöz.

A nyugdíj és az állami fizetés halmozását illetően Ciolacu rámutatott, korrektnek tartja hogy a költségvetésből származó fizetést ne halmozzák a szintén az állmi büdzséből származó nyugdíjjal.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.