Felhívás!

A megszokotthoz képest sokkal enyhébb idő lesz a következő két hétben

A megszokotthoz képest sokkal enyhébb idő lesz a következő két hétben Életmód

Az ilyenkor megszokottnál sokkal enyhébb idő lesz a következő két hétben, helyenként 13-14 Celsius-fokos nappali csúcshőmérséklettel – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) december 9-e és 22-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben és Máramarosban 3-7 Celsius-fokos átlagos nappali csúcshőmérsékletre kell számítani a következő napokban, 16-a és 20-a között pedig ennél is enyhébb idő, 6-10 fok várható. Éjszaka mínusz 3 és 0 fok között alakul a hőmérséklet, a medencékben lesznek fagypont alatti értékek. Erdélyben gyenge csapadék 13-én és 14-én esedékes, Máramarosban kedden, csütörtöktől szombatig, majd jövő hét végén várható eső.

A Bánságban és a Körösök vidékén a decemberben megszokottnál sokkal magasabb hőmérsékleti értékekre kell számítani. A jelzett időszak első napjaiban 7-12 fokos, jövő héten 10-15 fokos nappali átlagos csúcshőmérséklet várható, és éjszaka is csak 0-4 fokig hűl a levegő. Esőre kedden, aztán csütörtöktől szombatig, majd a jövő hét végén van kilátás.

Kisebb lavinák alakulhatnak ki a Fogarasi-havasokban

Kisebb lavinákra lehet számítani a Fogarasi-havasokban, 1800 méteres magasság fölött – közölték az Agerpres hírügynökséggel a meteorológusok.

A figyelmeztetés szerint 1800 méteres magasság fölött, főleg védett részeken vastagabb hóréteg alakult már ki, ez az olvadás, majd fagyás következtében, súly hatására kisebb lavinákat eredményezhet.

A több mint 2000 méteres magasságban levő Bâlea-tónál jelenleg 31 centiméteres a hóréteg.

A tavat a Bâlea-vízesésig a Transzfogarasi-úton autóval lehet megközelíteni, onnan már csak drótkötélpályás felvonóval lehet folytatni az utat, amely kizárólag megfelelő időjárási körülmények között működik.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.