Felhívás!

Megszavazta a szenátus a Florin Cîţu pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt

Megszavazta a szenátus a Florin Cîţu pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt Románia

Elfogadta hétfőn a szenátus a Florin Cîţu pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt.

A dokumentumot 59 támogató és 56 ellenszavazattal, két tartózkodás mellett fogadta el a felsőház.

A “PNL-kormány, neved egy a megszorító intézkedésekkel” című, 41 szociáldemokrata szenátor által kezdeményezett indítványt Viorel Arcaş, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora olvasta fel a plénum előtt.

A dokumentum aláírói szerint Cîţu felelőtlen nyilatkozatokat tett, ezzel szolgálva pártja érdekeit az államelnök-választások kampánya idején. Ennek következtében csökkent a lej árfolyama az euróhoz és az amerikai dollárhoz képest, nőttek az árak és a banki törlesztőrészletek.

A lejalapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló háromhavi irányadó bankközi hitelkamatláb (ROBOR) 3,03%-ra nőtt, ami október 29-e óta a legmagasabb érték. A lej értékvesztésének fő okai a pénzügyminiszter felelőtlenül tett kijelentései voltak – olvasható az indítványban.

Ciolacu: a kormányfő sürgősen menessze tisztségéből a pénzügyminisztert

Florin Cîţu pénzügyminiszter hivatalból való felmentését kéri Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke Ludovic Orban kormányfőtől, miután a szenátus megszavazta a Cîţu ellen benyújtott egyszerű indítványt.

”Cîţu – lemondani! Ma a szenátus megszavazta a pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt. A PNL nem értette meg a figyelmeztető jelzést, amit akkor kapott, amikor a parlament nem véleményezte pozitívan Florin Cîţu jelölését a pénzügyi tárca élére. Kevesebb mint egy hónap alatt ez az ember tízmilliárd lejes adósságba verte Romániát, miatta összeomlott a valutaárfolyam, mesterségesen felduzzasztotta a költségvetési hiányt, és el akarja adni a legjövedelmezőbb állami vállalatokat, hogy leplezze hozzá nem értését” – írta Ciolacu a Facebookra.

A PSD ügyvivő elnöke szerint Cîţu felelőtlen, már így is túl sokat ártott Romániának, és “le kell állítani”.

“Orban miniszterelnök sürgősen menessze tisztségéből! Nincs más megoldás!” – vélekedik Ciolacu.

Orban: semmiféle intézkedést nem hozok Cîţuval kapcsolatban

Semmiféle intézkedést nem tervez foganatosítani Florin Cîţu pénzügyminiszterrel szemben – jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök.

Orban úgy nyilatkozott, elégedett a pénzügyminiszter tevékenységével, az egyszerű indítványt pedig olcsó politikusi húzásnak tartja.

“Eszem ágában sincs bármiféle döntést hozni vele kapcsolatban” – szögezte le Orban, a pénzügyi tárca vezetőjére utalva.

Azt is kijelentette, elfogadhatatlannak tartja, hogy a pénzügyminisztert éppen azok bírálják, akik az utóbbi három évben tönkretették a hazai költségvetést, és kijelentette, hogy a PSD-nek kellene utolsóként kifejeznie véleményét a romániai államháztartás kérdéséről.

Az RMDSZ nem szavazta meg az indítványt

Az RMDSZ politikusai nem szavazták meg a pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt, nyilatkozta Tánczos Barna hétfőn Bukarestben.

“Az elsődleges szempont az, hogy Romániának minél előbb legyen költségvetése, az előreláthatóságot, az önkormányzatok működésének biztosítását tartottuk szem előtt. A költségvetéssel kapcsolatosan felmerülő gondok megoldása a cél, nem a politikai viszály” – nyilatkozta a szenátor az RMDSZ közleménye szerint.

Az RMDSZ szenátora hozzátette: a szövetség politikusai nem szavazták meg a pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt.

Tánczos Barna hangsúlyozta: jelen körülmények között nagy kihívás a jövő évi büdzsé összeállítása, ez a mindössze egy hónapja kinevezett miniszter feladata. “Nem nyújtana megoldást az új tárcavezető leváltása. Azt várjuk el a pénzügyminisztertől, hogy megoldásokkal jöjjön, ezért az RMDSZ szenátorai a ma tárgyalt indítvány ellen szavaztak” – mutatott rá a pénzügyi szakpolitikus.

Johannis: az indítvány a PSD huligánkodása volt

A pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítvány nem volt más, mint a PSD “huligánkodása” – jelentette ki kedden Klaus Johannis államfő.

Johannis azt mondta a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában, hogy a szenátusban megvitatott és elfogadott egyszerű indítvány nem más, mint a Szociáldemokrata Párt (PSD) huligánkodása, egyrészt mert benyújtásakor nem vették figyelembe a szenátus szabályzatának erre vonatkozó kitételeit, másrészt mert az indítvány megtárgyalásának napján a volt PSD-s pénzügyminiszter és pártbéli kollégái a kamerák előtt minősíthetetlenül, sértőn viselkedtek a jelenlegi pénzügyminiszterrel szemben. “Ez bizonyítja, hogy szándékos huligánkodás volt” – vélekedett az elnök.

Azt is kifejtette, az egyszerű indítványnak tanulságai is vannak: például bebizonyította, hogy a PSD sérteget és ujjal mutogat mindenre, ami nem a PSD tagjait szolgálja; ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a PSD továbbra is kezében tartja a hatalmat a fontos állami intézményekben. “Tehát a PSD nem távozott a hatalomról, nem akarja megérteni a május 26-i üzenetet, és a románok tisztában vannak ezzel” – tette hozzá.

Cîţu: Teodorovici már áprilisban tudta, hogy az idei költségvetési hiány meg fogja közelíteni a 4 százalékot

Eugen Teodorovici korábbi pénzügyminisztert már áprilisban figyelmeztették, hogy az idei költségvetési hiány el fogja érni a 4 százalékot, de nem hozott intézkedéseket ennek megelőzésére – állítja Florin Cîţu.

A tárcavezető hétfői sajtótájékoztatóján ismertetett egy 2019. január 28-án, azaz az idei állami költségvetés kidolgozásának időszakában kelt és az akkori pénzügyminiszternek, Eugen Teodorovici-nak címzett belső átiratot, amelyben arra figyelmeztetik a minisztert, hogy túlbecsüli a költségvetési bevételeket. Egy másik, idén áprilisban kelt belső átiratban Cîţu szerint arra hívták fel elődje figyelmét, hogy az előirányzottnál 4,5 milliárd lejjel kevesebb adót gyűjtöttek be, illetve hogy megfelelő intézkedések hiányában az államháztartási hiány meg fogja közelíteni a 4 százalékot. Júniusban újabb erről szóló figyelmeztetést kapott Teodorovici, júliusban és szeptemberben pedig Viorica Dăncilă miniszterelnök figyelmét is felhívták erre a tárca szakemberei – állítja Cîţu, aki szerint a PSD-kormány “megmenthette volna az ország gazdasági helyzetét”, de saját érdekeit a nemzeti érdek elé helyezte.

A pénzügyminiszter azt mondta, ezeket a dokumentumokat átadja a Számvevőszéknek, amikor az megvizsgálja a 2019-es költségvetés-végrehajtást.

Florin Cîţu hétfői sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a PSD-nek nem állt szándékában gyakorlatba ültetni a nyugdíjtörvény 2020-as évre vonatkozó előírásait. Állítása szerint birtokában van egy dokumentum, amelyben a jogszabályban előírtak alkalmazási határidejének felülvizsgálatát kérik, azt azonban nem árulta el, hogy ki írja alá ezt az átiratot. A pénzügyminiszter azt mondta, nem hozza még nyilvánosságra a dokumentumot, mert ehhez párton belüli egyeztetésre van szükség, ugyanakkor figyelmeztette Eugen Teodorovici-ot, hogy ha további vádakkal áll elő, ismertetni fogja az iratot.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.