Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Megosztja a pártokat a parlamenti választások előrehozásának terve

Megosztja a pártokat a parlamenti választások előrehozásának terve Románia

Megosztotta a román pártokat Klaus Johannis államfő és Ludovic Orban miniszterelnök azon terve, hogy előrehozzák májusra vagy júniusra az év végén esedékes parlamenti választásokat, így kérdéses, hogy kialakítható-e olyan többség a jelenlegi parlamentben, amely hozzájárul saját megbízatásának lerövidítéséhez.

Hirdetés
Hirdetés

A pártvezetők hétfői nyilatkozataiból kiderült: a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párton (PNL) kívül csak a magát szintén jobbközép erőként meghatározó, Dacian Cioloș volt miniszterelnök nevével fémjelzett USR-PLUS választási szövetség és az RMDSZ támogatja egyértelműen az előrehozott választásokat.

Cioloș szerint a román társadalom egyértelművé tette, hogy el akarja távolítani a jelenlegi parlamentben több mint 40 százalékkal rendelkező Szociáldemokrata Pártot (PSD) a hatalomból, elege van a korrupcióból, és hozzáértő, hatékony intézményeket szeretne. Úgy vélekedett: az előrehozott választások stabilitást hoznának Romániában.

Kelemen Hunor azzal érvelt, hogy mielőbb véget kell vetni a bizonytalanságnak, hiszen az Ungureanu-kormány 2012-es megbuktatása óta Románia állandóan kormányválságban van, az azóta eltelt időben kilenc kormánya volt az országnak. Az RMDSZ elnöke szerint május 24-ére kellene a parlamenti, június 14-ére pedig a helyhatósági választásokat időzíteni, anélkül, hogy menet közben módosítanák a szabályokat, és bevezetnék a kisebb román pártok által sürgetett kétfordulós polgármester-választást.

A PNL-kormányt beiktatásakor még támogató – Călin Popescu Tăricenau vezette – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) viszont határozottan ellenzi, a Traian Băsescu által alapított Népi Mozgalom Pártja pedig csak teljesíthetetlen feltételek mellett – a parlament létszámának 300-ra csökkentése esetén – hajlandó támogatni Johannis és Orban tervét.

Tăriceanu és Băsescu is azt hangoztatja: elfogadhatatlan csak azért három hónapra politikai válságba sodorni az országot, mert éppen megugrott a kormánypárt népszerűsége.

Tăriceanu azt mondta: amennyiben előre hozott választások lesznek, az ALDE önállóan indul, és saját jelölteket állít, akárcsak a helyhatósági választásokon. Megismételte: véleménye szerint nincs komoly ok az előre hozott választások megszervezésére, és a miniszterelnöknek komolyan mérlegelnie kellene, hogy indokolt-e egy ilyen procedúrába belemenni.

Băsescu szerint Romániában még nem volt olyan miniszterelnök, aki önként, külső kényszer nélkül lemondott volna mandátumáról, és szerinte Ludovic Orban sem fog engedelmeskedni, ha Johannis lemondásra szólítaná fel. Egy ilyen lépés az államfő részéről semmivel sem jobb, mint amikor a PSD cserélgette akkori pártelnöke – az időközben korrupcióért bebörtönzött Liviu Dragnea – kénye-kedve szerint miniszterelnökeit.

Victor Ponta azt mondta, hogy az általa vezetett Pro Romania párt nem akarja akadályozni a parlamenti választások előrehozását, de nem is fogja segíteni ebben a PNL-t. Meglátása szerint előre hozott választásokat csak úgy lehet kiprovokálni, hogy Ludovic Orban miniszterelnök lemond, majd javasol két “álminiszterelnököt”, akiket nem szavaz meg a parlament. A pártelnök szerint a PNL azért akar előre hozott választásokat, mert egy irreális költségvetést állított össze, amellyel a választásokig akarja kibírni.

Marcel Ciolacu képviselőházi házelnök, a PSD ideiglenes elnöke azt mondta: “írásba adja”, hogy Ludovic Orban nem lesz többé – sem teljes jogkörű, sem ügyvivő – miniszterelnök, ha egyszer benyújtja lemondását.

Ludovic Orban az elnöki hivatalban tett látogatása után pénteken jelentette be: a parlamenti választások előrehozásáról állapodott meg az államfővel, de nem volt hajlandó elárulni, benyújtja-e lemondását, vagy megvárja – esetleg megpróbálja kiprovokálni -, hogy a parlament mozdítsa el posztjáról. Azt viszont nem titkolta, hogy legfőbb célja “felszabadítani” a törvényhozást a PSD túlzott súlya alól, és az állampolgárok jelenlegi nézeteit tükröző jobbközép parlamenti többség támogatásával folytatni a kormányzást.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük