Felhívás!

Trump megszüntette Kína árfolyammanipulátor besorolását

Trump megszüntette Kína árfolyammanipulátor besorolását Külföld

Az amerikai kormány megszüntette Kína árfolyammanipulátor besorolását, jelentette be helyi idő szerint hétfőn Washingtonban Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter, akit az MTI idéz. 

A döntéssel az amerikai kormány tavaly nyáron hozott, és az Egyesült Államokban is sok szakértő által ellentmondásosnak ítélt döntését változtatta meg.

Az amerikai pénzügyminisztérium ugyanis még augusztusban – amikor a kereskedelmi vita miatt jócskán megromlott az amerikai-kínai viszony – azt jelentette be, hogy Peking manipulálja, azaz érdekeinek megfelelően csökkenti nemzeti valutája értékét. A jüan dollárhoz viszonyított árfolyama tavaly augusztusban a 7 jüanos küszöb alá esett.

A kormány egyébként az Egyesült Államok kereskedelmi partnereinek valutaárfolyam-politikájáról a kongresszusnak megküldött jelentésében már leszögezte, hogy Kína “beleegyezett a valutaárfolyamára és külső egyensúlyára vonatkozó lényeges információk nyilvánosságra hozatalába”.

A Donald Trump amerikai elnök és Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes által aláírandó egyezmény egyik fejezete magában foglal egy valutával foglalkozó részt is, amelyben Kína elkötelezi magát, hogy a jövőben tartózkodik nemzeti valutája versenyszempontok miatti leértékelésétől.

Bár az amerikai kormányt tavaly nyáron éles bírálatokkal illették, amikor feketelistára helyezte Pekinget, a hétfői döntés bejelentése után ugyanúgy megfogalmazódtak kritikák. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője például azt nyilatkozta: “Kína, igenis, árfolyammanipulátor, ez tény”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.