Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Orban és Johannis döntött: előrehozott választásokat kezdeményeznek

Orban és Johannis döntött: előrehozott választásokat kezdeményeznek Románia

Jelen helyzetben az előre hozott választások szolgálnák a leginkább az ország érdekeit – Ludovic Orban miniszterelnök szerint erre a következtetésre jutottak a Klaus Johannis államfővel pénteken folytatott egyeztetésen.

Hirdetés
Hirdetés

„Románia elnöke és én úgy határoztunk, hogy az lesz a legjobb Románia számára, ha előre hozott választásokat tartunk” – fogalmazott a kormányfő a Cotroceni-palotából való távozásakor.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt mondta, a román állampolgárok mind a legutóbbi referendumon, mind az európai parlamenti választáson, majd az államfőválasztáson is értésre adták, hogy nem szeretnék a Szociáldemokrata Pártot (PSD) látni hatalmon, a parlamentet azonban továbbra is uralja a PSD, és folyamatosan akadályozza a miniszterelnököt és az államfőt abban, hogy gyakorlatba ültesse a népakaratot. Ezért meg kell adni a lehetőséget a népnek arra, hogy megválassza képviselőit, és a parlament összetétele hűen tükrözze a polgárok jelenlegi opcióit – érvelt Orban.

Arról, hogy milyen stratégiát fognak követni az előre hozott választások kiírása érdekében, nem árult el részleteket a miniszterelnök.

„Nem fogom felfedni, hogy milyen stratégiában állapodtunk meg. (…) Minden bizonnyal megtaláljuk majd a legjobb megoldásokat az előre hozott választások kieszközlésére” – mondta.

A kormányfő hozzátette, szeretnék a helyhatósági választásokkal egy időben tartani az előre hozott parlamenti választást, amennyiben azonban az utóbbi kiírását megelőző eljárás elhúzódik, és erre nem lesz mód, mindenképpen „az önkormányzati választásokhoz minél közelebb eső időpontot” választanak majd.

Azt sem árulta el Orban, mikor indítják el a folyamatot, csak annyit mondott, hogy kijelölt egy tárgyalócsapatot, amelyik egyeztetéseket folytat a témáról a parlamenti pártok képviselőivel. A PNL elnöke szerint a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) és a Pro Romániával is tárgyalnak, a PSD-vel azonban nem.

Újságírói kérdésre válaszolva Orban leszögezte, senki nem tudja garantálni, hogy 100 százalékban lesznek előre hozott választások, de ő és a pártja, valamint az államfő is ezt akarja.

A kormányfő úgy véli, a PSD nem tudja megakadályozni az előre hozott választások megszervezését.

„Hogyan akadályozzák meg az előre hozott választásokat? Úgy, hogy megszavazzák a parlamentben a PNL-kormányt? Ez esetben az egész ország rajtuk röhögne” – válaszolt a felvetésre a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy miként fogják meggyőzni a PSD-t, hogy nyújtson be bizalmatlansági indítványt, Orban így válaszolt: „Majd meglátják!”

Keresik a legjobb megoldást a kétfordulós polgármester-választás érdekében

Keresik a legjobb megoldást a kétfordulós polgármester-választásról szóló tervezet elfogadására – jelentette ki Ludovic Orban.

A Johannis államfővel folytatott egyeztetést követően Orban leszögezte, pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a polgármesterek két fordulóban történő megválasztásának a „legnagyobb támogatója”. Mint mondta, első lépésként megvizsgálják, miként kerülhet az erről szóló tervezet a választási törvények módosításával foglalkozó parlamenti bizottságtól – amelynél szerinte „szabálytalanul leparkolták” – a képviselőház plénuma elé.

„Számításaink és az általunk folytatott egyeztetések szerint meglenne a többség a képviselőházban a tervezet elfogadásához. Ha ezt nem sikerül megvalósítani, más döntést hozunk” – fogalmazott Orban.

Arra a kérdésre, hogy mérlegelik-e a tervezet kormányzati felelősségvállalással, esetleg sürgősségi kormányrendelettel történő hatályba léptetését, Orban kitérő választ adott, csak annyit jegyzett meg, hogy keresik a legjobb megoldást.

A PNL elnöke megjegyezte, egyeztetett pénteken Johannis államfővel egy rendkívüli parlamenti ülésszak összehívásának lehetőségéről is, de erről is később döntenek.

Barna: az előre hozott választások jelentik az egyetlen megoldást a reformista többség kialakítására

Az előre hozott parlamenti választások jelentik az egyetlen megoldást a reformista többség kialakítására – véli a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

Dan Barna pénteki Facebook-bejegyzésében leszögezi, a parlament jelenlegi összetétele nem teszi lehetővé egy olyan „reformista többség” létrehozását, amely képes lenne kivezetni az országot a bizonytalanságból, ezért üdvözli az államfő és a miniszterelnök közötti megállapodást az előre hozott parlamenti választások megszervezéséről. „Romániának sürgősen szüksége van egy olyan parlamentre, amely hozzájárul a kormányzáshoz, nem akadályozza azt” – írja bejegyzésében az USR elnöke.

Cioloş: csak az előre hozott választások jelentenek alternatívát a politikai patthelyzetre

Csak az előre hozott választások jelentenek alternatívát a mostani politikai patthelyzetre – idézi Dacian Cioloşt, a Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) elnökét a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR-PLUS) pénteki közleménye.

„Az Orban-kormány nem fogja tudni véghezvinni azokat az átfogó reformokat, amelyekre Romániának szüksége van, mivel nincs többségi támogatása a parlamentben” – nyilatkozta Dacian Cioloş.

Az USR PLUS üdvözli, hogy Ludovic Orban miniszterelnök és Klaus Johannis államfő arra a következtetésre jutott, hogy Románia számára az előre hozott választások a legjobb megoldás – írja a nyilatkozat.

Az USR és a PLUS emlékeztet, hogy a szövetség több mint négy hónappal ezelőtt politikai és parlamenti paktumot javasolt az előre hozott választások kezdeményezésére, de ezt a többi politikai erő csak nyilatkozatok szintjén vállalta fel.

Ciolacu: Nem hiszem, hogy előre hozott választásokra kerülne sor

„Romániában nincs politikai válság”, ezért nem gondolja, hogy előre hozott választásokra kerülne sor – jelentette ki pénteki brăilai sajtóértekezletén Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke.

Ciolacu üdvözölte Klaus Johannis államfő azon döntését, miszerint – Ludovic Orban nyilatkozata értelmében – kihirdeti a gyermeknevelési támogatás megduplázásáról szóló törvényt. Ugyanakkor ama meggyőződésének adott hangot, hogy az államfő meg akar szabadulni a liberális kormánytól.

„Valójában nem mondhatta azt, hogy a nemzeti liberális párti kormány alkalmatlannak bizonyult, és ezért vállalhatatlan az ő szempontjából. Az államfő elegánsabban fogalmazott: azt mondta, hogy előre hozott választásokat szeretne, de a hatás ugyanaz” – nyilatkozta Ciolacu.

A PSD ügyvivője ugyanakkor bírálta az államfő és a miniszterelnök törekvését, hogy előre hozott választásokat tartsanak.

„Több okból sem gondolom, hogy előre hozott választásokra kerülhet sor. Mindenekelőtt Romániában nincs politikai válság. Romániának van egy kisebbségi kormánya, nem ez az első alkalom, van egy frissen választott elnöke, van egy működő parlamentje, nem látom, hogy hol van a válság, és a nemzetközi összefüggéseket is figyelembe véve kezdem nem érteni, ki vállalja fel egy politikai válság előidézését Romániában. (…) Miért erőltessük az előre hozott választásokat, amikor ebben az évben rendes választások vannak? Mert úgy tűnik számunkra, hogy jobban állunk a közvélemény-kutatásokban? Ez a demokráciával való visszaélés. (…) Ludovic Orban lemondása politikai hiba lenne, és politikai válságba sodorná Romániát. Aki ezt teszi, annak fel kell vállalnia, amiként a PSD is felvállalta hibáját, amikor lemondatta saját kormányát” – fejtette ki Marcel Ciolacu.

A PSD ügyvivő elnöke szerint helyes lenne, ha a kormány beiktatását támogató pártok „belátnák hibájukat” és megszavaznák a szociáldemokraták által a tavaszi parlamenti ciklus folyamán, még a helyhatósági választások előtt benyújtandó bizalmatlansági indítványt.

Tomac: a PMP két feltételhez köti az előre hozott választások támogatását

A Népi Mozgalom Párt (PMP) vezető testületének döntése értelmében az alakulat két feltétel teljesüléséhez köti az előre hozott választások támogatását – jelentette be pénteken Eugen Tomac pártelnök.

„A PMP Országos Bizottsága egyöntetűen az előre hozott választások támogatása mellett döntött, de csak két feltétellel, amelyekről nem mondunk le: a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérés és a törvényhozók számának 300-ra csökkentése. Mindkét kezdeményezés a PMP-től származik, és a szenátus elfogadta ezeket, már csak a képviselőháznak kell szavania a tervezetekről” – fogalmaz Facebook-bejegyzésében Tomac.

A pártelnök szerint Romániának „nem konjunkturális, hanem valós újrakezdésre” van szüksége.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 11., 10:45
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Ha megnyerik a választásokat jöhetnek a megszorítasi intezkedések…ha novemberben v. decemberben lennének akkor az előírt törvényeket végre kell hajtsák ,főleg a 40%-os nyugdíjemelést.Ha nem ,akkor nagy a valószínüsége ,hogy a psd nyerne és nem kétséges.,hogy akkor a de merre párt hova állna.De abban is biztos vagyok ,hogy psd jék is megszorításokat hoznak majd.egyik kutya másik psd ehhez vagy ahhoz dörgölödik a piszlikutya.