Felhívás!

Meghalt három koronavírusos beteg Bukarestben a lélegeztetőgépek leállása miatt

Meghalt három koronavírusos beteg Bukarestben a lélegeztetőgépek leállása miatt Románia

Oxigénellátás nélkül maradt a bukaresti Victor Babeș járványkórház udvarán egy konténerben kialakított intenzív terápiás Covid-részleg hétfőn, s emiatt három súlyos állapotban lévő koronavírusos páciens meghalt.

A két napja beüzemelt mobil kórteremben, ahol nyolc beteget ápoltak, valamennyi lélegeztetőgép leállt, miután az oxigénnyomás a normális működésüket lehetővé tevő felső küszöbérték – 6 bar – fölé emelkedett.

A kórház egészségügyi személyzete ballonos kézi lélegeztetéssel pótolta a páciensek oxigénellátását, de csak öt beteget sikerült életben tartaniuk: egyiküket a járványkórház főépületébe helyezték át, a többieket pedig másik három bukaresti kórházba szállították át.

A hatóságok közlése szerint – egy korábbi üzemzavar miatt – a helyszínen tartózkodott a lélegeztető gépeket szállító cég képviselője is, de nem volt hajlandó bemenni a konténerbe, és az üzemzavar elhárítása nélkül elhagyta a kórház területét, annak ellenére, hogy az egészségügyi személyzet által használt teljes védőöltözetet ajánlottak fel számára.

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter hétfő este kiszállt a helyszínre, hogy a betegek állapotáról és az incidens okairól tájékozódjon.

A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés címén ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

Az utóbbi fél évben két másik tragédia is történt a Covid-kórházakban, szintén a kórtermekben használt lélegeztetőgépekkel összefüggésben. Tavaly novemberben Karácsonkő (Piatra Neamț) koronavírusos betegeket ápoló kórházának intenzív osztálya kigyulladt: akkor tízen életüket vesztették. Idén januárban a bukaresti Matei Balș járványkórház koronavírus osztályának egyik kórtermében keletkezett tűz, amelyben négy beteg vesztette életét.

Romániában már lassul a koronavírus-fertőzések üteme, de nem enyhül a kórházakra nehezedő nyomás. Bukarestben már napok óta nincs hely a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein, pénteken pedig botrány lett abból, hogy Covid-kórházzá nyilvánították az egyébként félig üres Foișor ortopédiai kórházat, mert az épület kiürítését – a begipszelt, infúzióra kötött páciensek áthelyezését vagy hazaküldését – a járványügyi korlátozások ellen tüntető hangoskodók a csendőrökkel dulakodva próbálták megakadályozni.

Vasárnap, amikor – újabb rekordot döntve – 1531-re emelkedett az intenzív részlegeken ápolt súlyos betegek száma, Florin Cîțu miniszterelnök azt mondta, országos szinten már csak hat üres ágy van az intenzív ellátásra szoruló koronavírusos betegek számára.

In rem vizsgálatot indított a bukaresti törvényszéki ügyészség

A bukaresti törvényszéki ügyészség vette át a harmadik kerületi bírósági ügyészségtől a Victor Babeş kórházban hétfő este meghalt koronavírusos páciensek ügyében folyó kivizsgálást. Az ügyészek gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt vizsgálódnak in rem, vagyis mindenekelőtt azt vizsgálják ki, hogy történt-e bűncselekmény.

Az ügyészek arról tájékoztattak, hogy hétfő éjszaka már hét személyt kihallgattak az ügyben. Köztük van a kórház menedzsere is, valamint a műszaki személyzet néhány tagja.

Kedden folytatódnak a kihallgatások az ügyben a bukaresti rendőrségen.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások