Felhívás!

Megállapodtak az új kormány struktúrájáról és a vezető tisztségek elosztásáról

Megállapodtak az új kormány struktúrájáról és a vezető tisztségek elosztásáról Románia

Megállapodásra jutott pénteken a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta szövetség (USR-PLUS), valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az új kormány struktúráját és a parlament vezető tisztségeit illetően.

A megállapodás értelmében Florin Cîţut javasolják miniszterelnöknek, a szenátus elnöki tisztségét az USR-PLUS, a képviselőház elnöki székét a PNL kapja.

A jövendőbeli kormánynak két miniszterelnök-helyettese és 18 minisztere lesz, a PNL-nek kilenc, az USR-PLUS-nak hat, az RMDSZ-nek pedig három minisztere lesz az új kabinetben.

A megegyezés szerint a PNL kapja a védelmi, a külügyi, a pénzügyi, a belügyi, az oktatási, az energiaügyi, a mezőgazdasági, a kulturális és a munkaügyi tárcát, az USR-PLUS irányítaná az igazságügyi, a szállításügyi, az egészségügyi, az európai alapokat kezelő, a kutatási és innovációs, valamint a gazdasági minisztériumot, míg az RMDSZ-nek a fejlesztési, a környezetvédelmi és az ifjúsági tárca jut.

A G4Media forrásai szerint az RMDSZ a fejlesztési tárca élére Cseke Attilát, a környezetvédelmi minisztérium vezetésére Tánczos Barnát fogja javasolni, az ifjúsági- és sportminisztérium várományosáról még nem született döntés.

Cîţu: mielőbb tisztségbe kell iktatni az új kormányt

Mielőbb tisztségbe kell iktatni az új kormányt – jelentette ki péntek este a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ közös miniszterelnök-jelöltje, Florin Cîţu.

Nyilatkozatában Florin Cîţu megköszönte a jobbközép koalíció támogatását, azt mondta, tudatában van annak, mekkora felelősséget jelent jelen helyzetben a kormány irányítása.

Hozzátette, a következő napokban véglegesítik a kormányprogramot, és mielőbb tisztségbe kell iktatni az új kabinetet, mert számos megoldásra váró probléma van mind az egészségügyben, mind a gazdaság területén.

(Agerpres/G4Media)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások