Felhívás!

Már az ország megyéinek felében megjelent a koronavírus brit mutációja

Már az ország megyéinek felében megjelent a koronavírus brit mutációja Románia

Már Románia megyéinek felében felütötte a fejét a SARS-CoV-2 vírus brit, B.1.1.7-es jelzésű variánsa, és nagy a valószínűsége, hogy rövidesen az egész országban elterjed – közölte kedden az Országos Közegészségügyi Intézet, miután kielemezte az új, először Nagy-Britanniában azonosított variáns első 136 itthoni esetét.

Az INSP tájékoztatása szerint nagy erőkkel dolgoznak a laboratóriumi vizsgálatok véglegesítésén, hogy azokat mielőbb közölni tudják a közegészségügyi igazgatóságokkal, az új variáns ugyanis a jelek szerint fertőzőbb, és súlyosabb tüneteket okoz az időseknél.

Az utóbbi 8 hét során 499 DNS-szekvenálás eredményeképpen 136 esetben állapítottak meg a B.1.1.7-es vírustörzzsel történt fertőzést Romániában. A SARS-CoV-2 többi új variánsát február 21-éig nem azonosították az országban.

A B.1.1.7-es variánssal történt megfertőződések megyék szerinti eloszlása a következő:
Argeş (2), Bukarest (80), Bihar (1), Brăila (1), Botoşani (4), Krassó-Szörény (2), Kolozs (9), Konstanca (1), Kovászna (1), Galac (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunyad (1), Ilfov (5), Maros (1), Prahova (1), Suceava (5), Temes (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1).

A legtöbb esetben 45-54 év közötti az új vírustörzzsel fertőzött emberek kora. 95,6%-uk 25 évnél idősebb személy.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.