Felhívás!

Szerdán kezdődik a tanügyi dolgozók koronavírus elleni oltása

Szerdán kezdődik a tanügyi dolgozók koronavírus elleni oltása Románia

A megyék nagy részében elkezdődik szerdán a tanügyi alkalmazottak koronavírus elleni oltása. A folyamat várhatóan március 10-éig tart majd, ez idő alatt mintegy 60 ezer személyt immunizálnak – nyilatkozta kedden a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

Valeriu Gheorghiţă szerint szerdától 23 megyében és Bukarestben, csütörtökön további 14 megyében, pénteken még egy megyében, majd március 1-jétől az utolsó három megyében is elkezdődik a tanügyi dolgozók beoltása.

A szakember hozzátette, március 10-éig minden tanügyi alkalmazott, aki igényli a vakcinát, megkapja az oltás első adagját. Becsléseik szerint mintegy 60 ezer személyt immunizálnak ez idő alatt.

A rendszeres dialízisre szorulók közül 6341-en megkapták már az oltás első adagját

Eddig 6341 rendszeres dialízisre szoruló ember kapta meg a SARS-CoV-2 elleni oltás első adagját Romániában – közölte Valeriu Gheorghiţă.

A katonaorvos elmondta: az általa vezetett testület felhívására 78, dialízist végző klinika számolt be az immunizált pácienseiről. Ezek a klinikák körülbelül 11.100 rendszeresen dializált pácienst látnak el, 70 százalékuk jelezte, hogy igényli az oltást. Közülük 6341-en már megkapták az első vakcinaadagot, így a beoltottak aránya ennek a csoportnak az esetében megközelíti a 60%-ot.

Ezt a kategóriát súlyosan érintette a pandémia: a koronavírust elkapó, rendszeres dialízisre szoruló páciensek mintegy 25%-a meghalt – ismertette az adatokat a szakember.

Hozzátette: az utóbbi időben csökkent a koronavírussal diagnosztizáltak száma azok körében, akik rendszeres vesepótló kezelésre szorulnak.

Az oltás első adagját megkapó személyek 0,49%-át tesztelték pozitívan koronavírusra, 3969 embert

A SARS-CoV-2 elleni oltás első adagja után 3969, a második után 446 személyt teszteltek pozitívan koronavírusra – tájékoztatott kedden Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiţă elmondta: 2020. december 27-e, vagyis az oltáskampány kezdete óta 2021. február 21-éig a SARS-CoV-2 oltás első adagját megkapó személyek 0,49%-át tesztelték pozitívan koronavírusra, szám szerint 3969 embert.

Az említettek esetében az első oltásadag beadása és a fertőzés kimutatása között eltelt idő középértéke 7 nap volt. Ez azt jelenti, hogy az érintetteknél még nem volt idejük megfelelően kifejlődni az antitesteknek, vagy már a fertőzés után, a lappangási vagy éppen a tünetmentes szakaszban kapták meg az oltást – magyarázta a katonaorvos.

Ennek a 3969 személynek a 95%-át a Pfizer-BioNTech, 4,6%-át a Moderna és 0,4%-át az Oxford-AstraZeneca vakcinájával oltották be. 1052-en közülük időközben már meg is kapták a második dózist.

A második oltásadagot is megkapó személyek közül 446-ot diagnosztizáltak koronavírussal, ez 0,08%-os arányt jelent. Mindannyian közülük a Pfizer-BioNTech vakcináját kapták, de ennek az a magyarázata, hogy egyelőre csak ebből a típusú oltóanyagból adják már a második dózist is.

Az említett 446 ember esetében az első oltásadag beadása és a fertőzés kimutatása között eltelt idő középértéke 4 nap volt. A vakcina típusától függően az immunizáció a második oltástól számított 7, 10 vagy 14 napra éri el a maximális értéket, tehát az oltás beadása után is be kell tartani az óvintézkedéseket, és nem szabad átadnunk magunkat a hamis biztonságérzetnek – figyelmeztetett a szakember.

Valeriu Gheorghiţă azt is elmondta, hogy azoknak is ajánlatos beoltatni magukat a második adaggal, akiket az első adagot követően pozitívan teszteltek, természetesen tiszteletben tartva az ilyen esetben előírt időintervallumot.

Jelenleg nincs több Moderna vakcina raktáron, a következő szállítmány szerdán érkezik

Jelenleg nincs több Moderna vakcina raktáron Romániában, a következő, 79.000 dózist tartalmazó szállítmány szerdán érkezik az országba, és ezeket az első adaggal már beoltott személyek immunizálására fogják használni március 4-től kezdődően – mondta el Valeriu Gheorghiţă.

A katonaorvos szerint eddig 78.000 Moderna oltás érkezett Romániába és 77.726 dózist fel is használtak.

Február 22-éig összesen 1.924.000 dózis oltást kapott eddig Románia a három gyártótól az oltáskampány startja óta, mutatott még rá Gheorghiţă a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Ez idáig több mint 1.400.000 dózist használtak fel, és jelenleg körülbelül 405.000 dózis van még raktáron a háromféle vakcinából; ebből megközelítőleg 200.000 a Pfizer/BioNTech termékéből és 203.560 az AstraZeneca termékéből.

A Pfizer/BioNTech vakcinájából ez idáig 1.500.000 dózist kapott Románia, amiből 1.259.000 adagot használtak fel. Az AstraZeneca termékéből, amellyel az oltás mindössze egy hete kezdődött el, összesen 337.200 dózis érkezett az országba és 71.817 adagot adtak be, számolt be Gheorghiţă.

Andrei Baciu egészségügyi államtitkár pedig arról számolt be részletesen, mikor várhatók a következő vakcinaszállítmányok: a szerdán érkező 79.000 dózis Moderna oltáson kívül március folyamán várható még további 268.800 adag, valószínűleg két részletben. Ami a Pfizer/BioNTech oltását illeti, március 3-án 214.000 adag, március 7-én, 17-én, 24-én és 31-én pedig egyenként 224.000 adag érkezik a tervek szerint Romániába.

Baciu szerint módosul kissé az AstraZeneca oltások szállítási menete, abban az értelemben, hogy a következő két szállítmányban a beütemezettnél kevesebb dózist küld a gyártó: a február 26-án érkező szállítmány 250.000 dózis helyett csak 148.000 dózist fog tartalmazni, a március 3-ai szállítmány pedig 155.000 adag helyett csak 38.000 adagot fog számlálni. A különbözetet március 7-éig elküldi a gyártó. A beütemezés szerint ugyanakkor március 7-én további 213.000 dózis kell hogy érkezzen, március 17-én 155.000 adagot, 24-én 378.000 adagot és 31-én 414.000 adagot küld majd a gyártó.

Összesen tehát mintegy 2,5 millió dózis vakcina érkezik Romániába az elkövetkező időszakban, szögezte le Baciu.

Az AstraZeneca oltás második dózisa után esik a mellékhatások gyakorisága

Valeriu Gheorghiţă úgy nyilatkozott, hogy az AstraZeneca oltás első adagja után gyakoribbak a mellékhatások más oltásokhoz képest, viszont a második dózis után csökken ezek gyakorisága.

A katonaorvost sajtótájékoztatón kérdezték meg az újságírók arról, mi a magyarázata, hogy az AstraZeneca oltásával immunizált személyek komolyabb mellékhatásokról számolnak be.

Gheorghiţă kifejtette: a magyarázat az AstraZeneca eltérő reaktogenitásában rejlik, ez ugyanis más típusú vakcina, vírusvektort használ. A mellékhatások nem annyira súlyosságukban, mint inkább gyakoriságukban térnek el a másik két vakcinától. A második dózis beadása után viszont kisebb a mellékhatások gyakorisága, mint a hírvivő RNS elvén alapuló oltások esetében, ahol a második adag után gyakoribbak a mellékhatások.

A vírusvektort alkalmazó oltások esetében a szervezet egyaránt reagál az adenovírusra és a tüskefehérjére. Ez a magyarázata annak, hogy az első adag vakcinára gyakrabban észlelnek mellékhatást, a második adagra pedig jelentősen ritkábban – magyarázta a szakember, leszögezve, hogy nem szabad szem elől tévesztenünk az immunizálás után megtapasztalható előnyöket.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.