Felhívás!

Manipulálták a pénzügyi mutatókat?

Manipulálták a pénzügyi mutatókat? Románia

Zagyvaságnak és sületlenségnek minősítette szerda este Eugen Teodorovici pénzügyminiszter Florin Cîţu liberális szenátor nyilatkozatát, amely szerint utasították a minisztérium alkalmazottait, hogy a bank-, pénzügyi és tőkepiac manipulálása céljával hamisítsák meg a román gazdasági mutatókat. Szerinte a sajtónak le kellene ellenőriznie ezeket az információkat, mielőtt közzéteszi.

„Nem tudom, kötelessége-e a sajtónak közzététel előtt ellenőriznie az információkat, de ennek személyesen fogok utána nézni, és ha nem, akkor magam fogok törvénymódosítást kezdeményezni ez ügyben, és valamilyen bírság kiszabását is indítványozom majd. Elfogadhatatlan, hogy egy közszereplő, egy parlamenti párt alelnöke ilyeneket mondjon, miközben az Eurostat az én adataimat erősíti meg. Ez nem egyéb, mint a közvélemény félretájékoztatása.  Hogy képzelheti valaki, hogy egy pénzügyminiszter, még ha román is, megengedhesse magának, hogy manipulálja a hivatalos adatokat. Én nem a tegnap kerültem a rendszerbe, egy életet éltem le itt, de soha nem játszadoztam a számokkal. Előbb azt mondták, hogy nem férünk be a tervezett költségvetési hiányba, befértünk, sőt; aztán azt mondták, hogy 12 százalékos lesz az infláció, nem lett az. Most mással jönnek, hogy meghamisítottuk az adatokat. Teljes zagyvaság, egyszerűen sületlenség” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a tárcavezető.

Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora kedden közölte Facebook-oldalán, tájékoztatni fogja az Eurostat-ot arról, hogy a bank-, pénzügyi és tőkepiac manipulálásának céljával meghamisították a román gazdasági mutatókat, és kérni fogja, hogy az ellenzék szakértői ellenőrizhessék a 2018-as költségvetés végrehajtását. „Hamisak a Darius Vâlcov által bemutatott számok. A 2018-as költségvetés végrehajtásáról csak január 25-e után jelennek meg hivatalos adatok. A pénzügyminisztériumnak csak ezt követően állnak rendelkezésére végleges adatok a költségvetés végrehajtásáról. Felhívtak a pénzügyminisztériumból, és közölték, hogy ezek a számok nem valósak. Mi több, és ez nagyon súlyos, Darius Vâlcov utasítja a minisztériumi alkalmazottakat, hogy úgy hamisítsák az adatokat, hogy a költségvetés hiánya 3 százalék alatt legyen, ahogyan azt ő előre bejelentette” – írta a liberális szenátor.

A 2018-as költségvetési hiánycél a GDP 2,97 százaléka.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.