Felhívás!

Johannis visszadobta az új tanügyi törvényt

Johannis visszadobta az új tanügyi törvényt Románia

Visszaküldte a parlamenthez Klaus Iohannis államfő a tanügyi törvényt módosító tervezet óraszámcsökkentésre vonatkozó cikkelyét – közölte tegnap Ligia Deca, az Államelnöki Hivatal oktatásért és kutatásért felelős államtanácsosa. A Hotnews szerint az elnök úgy véli, az intézkedés káoszhoz és leépítésekhez vezetne.

Az államtanácsos tájékoztatása szerint az elnök visszaküldte a parlamenthez újbóli megfontolásra a 2011/1-es tanügyi törvényt módosító tervezetet, amely a következő tanévtől kezdődően egy tollvonással lecsökkentené az iskolai óraszámokat. A változtatások szerint az elemi oktatásban átlagosan 20, a általános iskolákban átlagosan 25, míg a középoktatásban átlagosan 30 órájuk lenne a diákoknak hetente. Az elnöki álláspont szerint azonban a módosítást nem előzte meg hatástanulmány, és negatív következménye lehet az oktatásban részt vevők közösségére nézve. Ezt egyébként a diákok, a tanárok és a szülők érdekvédelmi szervezetei egyaránt jelezték.

Ligia Deca hozzátette: az elnök szerint az óraszám radikális lecsökkentése elbocsátásokhoz vezetne (egy hozzávetőleges becslés szerint több ezer káderről lenne szó), ugyanakkor rossz hatással lenne az oktatás minőségére is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.