Felhívás!

Kvórumhiány miatt elnapolták a Tudorel Toader elleni bizalmi szavazást

Kvórumhiány miatt elnapolták a Tudorel Toader elleni bizalmi szavazást Románia

Határozatképtelenség miatt elnapolta a bukaresti képviselőház szerdán a igazságügyi miniszter elleni bizalmi szavazást, amelyet az ügyészségi vezetők kiválasztásának szabályait módosító sürgősségi kormányrendelet miatt terjesztett be a jobbközép ellenzék.

A Tudorel Toader által benyújtott javaslat tiltakozáshullámot váltott ki a romániai bíróságokon: ezek hatására a kormány kedden visszavonta a kifogásolt intézkedések többségét.

Parlamenti indítványában az ellenzék azzal vádolta a minisztert, hogy a szociáldemokraták politikai felügyelete alá akarja gyűrni az igazságszolgáltatást. A kormányoldal ellenkező előjellel bírálta Toadert, azt vetve a szemére, hogy késlekedik a büntetőjog módosításával.

A szociáldemokrata párti képviselők Liviu Dragnea pártelnökkel tartottak frakcióülést a szavazást megelőzően, ahol az a döntés született, hogy a PSD nem vesz részt a voksoláson, így a képviselőház határozatképtelenné vált.

A képviselőházi ülést elnöklő Florin Iordache kérésére megszámolták a jelenlévőket, és megállapították, hogy 110 képviselő tartózkodik a teremben, ami nem elegendő a döntéshozatalhoz. Iordache bejelentette, hogy kvórumhiány miatt felfüggeszti az ülést.

Legközelebb egy jövő heti ülésnapon lehet napirendre tűzni a szavazást az ellenzéki indítványáról, de a román média azt valószínűsíti, hogy addig a PSD lemondatja Toadert, vagy a kormányfő kezdeményezi a minisztercserét.

Toader korábban azt mondta: jóhiszeműen ellátta miniszteri feladatát és nincs oka arra, hogy önként távozzon tisztségéből.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.