Felhívás!

A kormány sürgősségi rendelettel fogja megemelni a gyermeknevelési pótlékot

A kormány sürgősségi rendelettel fogja megemelni a gyermeknevelési pótlékot Románia

A költségvetési törvény kihirdetése után a kormány azonnal hoz egy rendeletet a gyermeknevelési pótlék emelésének lehetővé tétele érdekében – jelentette ki szerdán Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke.

A nagyobbik kormánypárt vezetőjét és a képviselőház elnökét arra reagáltatták az újságírók, hogy az alkotmánybíróság szerdán helyt adott Klaus Johannis alkotmányossági óvásának, amelyet a 2019-es költségvetési keretben meghatározott mutatók felső határát jóváhagyó törvény ellen nyújtott be az államfő. A jogszabállyal a parlament az eredetileg megszabott 2,55 százalékról 2,76 százalékra módosította az idei költségvetés becsült GDP-arányos hiányát, hogy tudja gyakorlatba ültetni a gyermeknevelési pótlék emeléséről szóló módosító javaslatot.

“A gyermeknevelési pótlék nőni fog. Abban a pillanatban, hogy Klaus Johannis kihirdette a költségvetési törvényt, a kormány rögtön sürgősségi rendeletet fog elfogadni a gyermeknevelési pótlék emelésére. Egyelőre nem kaptuk meg az alkotmánybíróság indoklását” – felelte Dragnea. Hozzátette: amint kézhez kapják az alkotmánybírósági indoklást, elfogadják a sürgősségi rendeletet, mert pártja felkészült rá, hogy az államfő visszaküldi a parlamenthez újbóli megfontolásra a költségvetési törvényt.

Az alkotmánybíróság helyt adott szerdán Klaus Johannis óvásának, amelyet a 2019-es költségvetési keretben meghatározott mutatók felső határát jóváhagyó törvény ellen nyújtott be az államfő. Ugyanakkor viszont a taláros testület elutasította a 2019-es költségvetési törvény ellen, szintén az államfő által benyújtott kifogást, és alkotmányosnak ítélte a jogszabályt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.