Felhívás!

Elutasította az alkotmánybíróság Johannis költségvetési törvény elleni óvását

Elutasította az alkotmánybíróság Johannis költségvetési törvény elleni óvását Románia

Elutasította az alkotmánybíróság szerdán a 2019-es költségvetési törvény ellen az államfő részéről benyújtott kifogást. A költségvetési törvény alkotmányos – közölték az Agerpres hírügynökséggel az alkotmánybírósághoz közel álló források.

A döntést szavazattöbbséggel hozta meg a taláros testület.

Az államfő február 22-én támadta meg az alkotmánybíróságon a 2019-es állami költségvetésről szóló törvényt. Klaus Johannis keményen bírálta a kormány által kidolgozott büdzsét, “a nemzeti szégyen költségvetésének” nevezve azt. Az elnök úgy vélte, a jogszabály több ponton is alaptörvénybe ütközik, figyelmen kívül hagy az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségeket, alapvető jogokat sért, ugyanakkor megszegi a decentralizáció és a szubszidiaritás elvét.

Az államfő akkor rámutatott, a 2019-es büdzsé amellett, hogy megkésett, nem reális, túlbecsült adatokra alapoz. “Ezzel a költségvetéssel a PSD kormányának eddigi sikertelenségeit próbálja leplezni. Ők a befektetések költségvetésének nevezték – ez az első nagy hazugság ebben a büdzsében” – fogalmazott Johannis.

Az államfő emlékeztetett, a törvény értelmében a PSD-nek tavaly november 15-éig el kellett volna készülnie a költségvetéssel. “Megmondom, miért késleltették három hónapot: nem akarják, hogy a befektetések megvalósuljanak, mert nincs pénzük rájuk” – mondta, hozzátéve, hogy míg fontos beruházásokra nincsenek alapok, a parlamenti pártoknak szánt állami támogatást jelentősen növelték. A pártfinanszírozásra szánt 270 millió lejből 150 milliót kap a PSD, azaz hússzor nagyobb összeget, mint a 2016-os választási évben – nyomatékosította.

Klaus Johannis szerint a költségvetési törvény “biztos áldozatai” a helyi önkormányzatok, amelyek számára egymilliárd lejjel kevesebbet különítettek el, mint az elmúlt esztendőben, ellehetetlenítve ezáltal fontos helyi beruházások kivitelezését.

Helyt adtak az államfő egy másik óvásának

Az alkotmánybíróság ugyanakkor helyt adott Klaus Johannis másik óvásának, amelyet a 2019-es költségvetési keretben meghatározott mutatók felső határát jóváhagyó törvény ellen nyújtott be az államfő.

Az alkotmánybírósághoz közel álló források szerint a döntést egyöntetű szavazattal hozták.

A törvény ellen február 22-én emelt alkotmányossági kifogást az államfő. Klaus Johannis szerint az a módszer, ahogyan a parlament elfogadta a jogszabályt, több ponton sérti az alaptörvény előírásait. A törvényt az államfő február 18-án kapta meg a törvényhozó testülettől kihirdetésre.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.