Felhívás!

Közvitára bocsátja a szaktárca a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet

Közvitára bocsátja a szaktárca a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet Románia

Közvitára bocsátja az igazságügyi minisztérium az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály (SIIJ) felszámolásáról szóló tervezetet – jelentette be pénteken Cătălin Predoiu tárcavezető.

A miniszter rámutatott, a közvitára bocsátott jogszabály érvénybe lépésétől a SIIJ megszűnik. Az eddig a SIIJ hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálása 42 ügyészre hárul egy, az Európai Ügyészség mintájára kialakítandó rendszer alapján. A 42 ügyész közül 12-en Bukarestben, 30-an vidéken tevékenykednek majd. Előbbieket a főügyészség, utóbbiakat a táblabírósági ügyészségek ügyészei közül nevezi ki a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) plénuma a legfőbb ügyész, illetve a területi főügyészek javaslatára.

A tárcavezető elmondta, a főügyészségről kinevezett ügyészek hatáskörébe tartozik majd a CSM tagjai, a legfelsőbb bíróság bírái, a főügyészség ügyészei, a táblabíróságok bírái, a táblabírósági ügyészségek ügyészei, valamint a katonai ítélőtábla bírái és az e mellett működő ügyészség ügyészei által elkövetett esetleges törvénytelenségek kivizsgálása.

A táblabírósági ügyészségek ügyészei a bíróságok, törvényszékek és katonai bíróságok bírái, illetve az az ezek mellett működő ügyészségek ügyészei ügyében vizsgálódhatnak.

A CSM csak olyan ügyészeket jelölhet ki erre a feladatra, akik legalább 15, illetve 12 év szakmai tapasztalattal rendelkeznek, a két legutóbbi szakmai kiértékelőn nagyon jó minősítésben részesültek, és nem kaptak fegyelmi büntetést az elmúlt három évben.

A tervezet szerint SIIJ által elindított nyomozások anyagát a főügyészségnek 30 napon belül el kell küldenie az illetékes ügyészségeknek. Az ügyészek kiválasztására irányuló eljárást a közvitára bocsátott törvény életbe lépésétől számított 30 napon belül végig kell vinni – mondta még a miniszter.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.