Felhívás!

Rafila: a Covid-járvány kezelése érdekében vissza kell nyerni a lakosság bizalmát a hatóságok iránt

Rafila: a Covid-járvány kezelése érdekében vissza kell nyerni a lakosság bizalmát a hatóságok iránt Románia

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter pénteken hangsúlyozta, vissza kell szerezni a lakosságnak a hatóságokba vetett bizalmát a Covid-világjárvány kezelése érdekében, mivel ennek hiánya “tragédiákhoz” vezet, tekintve, hogy betegek nagyon későn jelentkeznek az orvosnál.

A miniszter pénteken részt vett a Román Orvosi Akadémia által szervezett Covid-19: aktuális kérdések című kerekasztal-beszélgetésen.

“Véleményem szerint a járvány hatékony kezelése érekében a legfontosabb az, hogy visszaszerezzük a lakosságnak egyrészt az egészségügyi hatóságokba, másrészt az állami hatóságokba vetett bizalmát. A bizalom hiánya tragédiákhoz vezet, mivel az emberek sok esetben nagyon későn mennek el orvoshoz, amikor a koronavírus-fertőzés érdemben való kezelésének lehetőségei már korlátozottak” – fejtette ki Rafila az online zajló megbeszélésen.

Hozzátette, a Román Orvosi Akadémia nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a lakosság visszanyerje bizalmát az egészségügyi alkalmazottakban, akik “az elmúlt két évben nagyon jól végezték munkájukat”, sőt, sokan “túl is hajszolták magukat”.

“Olyan időszakot élünk, amikor a nézettségért való küzdelem oda vezet, hogy a média hamis orvosi személyiségeket népszerűsít, akiknek nincs más céljuk, mint olyan híreket terjeszteni, amelyek a nézettség kedvéért ijesztegetik a lakosságot” – figyelmeztetett az egészségügyi miniszter.

Rafila rámutatott, hogy viszonylag rövid idő alatt sikerült létrehozni egy olyan rendszert a Covid-betegek számára, amelyben gyorsan jutnak diagnózishoz, felméréshez, kezeléshez. Az enyhébb tünetekkel rendelkező pácienseket a háziorvosok és a járóbeteg-központok látják el, és csak a súlyosabb esetek kerülnek kórházba, így az utóbbiakra nem nehezedik olyan nagy nyomás, mint a 4. hullámban.

A legpesszimistább forgatókönyv szerint 70.000-re nő a napi esetszám

Az egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a hatóságok legpesszimistább forgatókönyve szerint február 14-éig eléri a 70 ezret Romániában a napi esetszám.

Alexandru Rafila leszögezte, ez a legrosszabb forgatókönyv, amellyel számolnak, de ‘nem jelenti azt, hogy be is fog következni’. Ebben az esetben 7800 és 43.000 között lehet a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, a halálos áldozatok száma pedig elérheti a 360-at.

Az egészségügyi miniszter ismertette a közegészségügyi intézet (INSP) által összesített járványügyi adatokat, ezek alapján továbbra is fennáll annak veszélye, hogy február elején a helyzet meghaladja az egészségügyi rendszer járványkezelési kapacitását. Ez azonban csak munkahipotézis, a helyzetet jelenleg ellenőrzés alatt tartják – erősítette meg Rafila, hozzátéve, hogy a fertőzöttek csak 2-3 százaléka van kórházban, és viszonylag kevés beteget ápolnak intenzív terápián.

Romániában 1.964.021 esetben mutatták a koronavírus-fertőzést, és 59.428 Covid-beteg halálát regisztrálták.

A halálesetek 8,8%-a Bukarestben történt, a negatív rangsor második helyén Prahova megye áll 4,5 százalékkal.

A 230 Covid-felmérő központ közül 173 működik jelenleg

Az országban lévő 230 Covid-felmérő központ közül jelenleg 173 működik – közölte Alexandru Rafila.

A tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy a Covid-felmérő központokat feltüntető térképet on-line lehet tanulmányozni az egészségügyi minisztérium honlapján. Az egyes központok órarendje az igények és a rendelkezésre álló humán erőforrás függvényében alakul.

A Covid-betegek kezelésére két antivirális gyógyszert használnak Romániában, egyik a Covid-kórházakban fekvő betegeknél alkalmazott Remdesivir, a másik a Favipiravir, amelyet a kórházak és Covid-felmérő központok adnak ki. Utóbbit a tervek szerint a kereskedelmi gyógyszertárak is forgalmazni fogják majd, ha sikerül nagy tételben beszerezni a beszállítóktól – mondta még az egészségügyi miniszter.

(Agepres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. január 24., 14:57
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Ti mar nem tudjatok sehogy se vissza nyerni a bizalmat csak az a baj hogy nem lehet felre tenni titeket se mint Putyint a hatalom mellol. El kellene hajtani az egeszet, hogy tobbet ne halljunk rolatok!