Felhívás!

Orosz külügy: a NATO-haderők vonuljanak ki Romániából és Bulgáriából

Orosz külügy: a NATO-haderők vonuljanak ki Romániából és Bulgáriából Románia

Jogilag kötelező érvényű garanciákat kér Oroszország a nyugati hatalmaktól, többek között azt, hogy a NATO-haderők vonuljanak ki Romániából és Bulgáriából – tájékoztatott a Reuters hírügynökség az orosz külügyminisztérium nyilatkozatára hivatkozva.

Moszkva azt kéri, hogy a NATO ne terjeszkedjen tovább, térjen vissza 1997-es határaihoz.

Arra a kérdésre, hogy mit jelenthez ez az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez 1997 után csatlakozott Románia és Bulgária számára, az orosz külügy azt válaszolta, Moszkva azt szeretné, hogy vonjanak ki ebből a két országból minden külföldi haderőt, fegyvert és eszközt. 

Oroszország követelései:

Bukarest szerint az orosz külügy kijelentései helytelenek és alaptalanok

A román külügyminisztérium (MAE) helytelennek és alaptalannak tartja az orosz külügyi tárca nyilatkozatait a NATO keleti szárnyán lévő szövetséges katonai jelenlétről.

A MAE pénteken közleményt juttatott el az Agerpres hírügynökséghez, amelyben leszögezi, hogy a NATO jelenléte a szövetséges államokban a szövetséges vezetők legmagasabb szintű döntésének eredménye, azt a felelős szövetséges politikai és katonai struktúrák hajtják végre, kimondottan védekező reakcióként arra az egyre agresszívabb magatartásra, amelyet az Orosz Föderáció a Keleti Szomszédságban tanúsít, különösen 2014 óta, amikor Oroszország jogellenesen elfoglalta a Krím ukrajnai területét.

“Ez a magatartás a NATO konstruktív párbeszédre tett kísérletei ellenére jelenleg is egyre erősödik”‘ – teszi hozzá a román külügy.

A MAE rámutat, az a kérés, hogy a NATO-erők állományát, beleértve a csapatokat is, Moszkva igényeinek megfelelően csökkentsék a szövetséghez 1997 után csatlakozott államokban, már szerepel Oroszország 2021 decemberében nyilvánosságra hozott, az európai biztonságra vonatkozó javaslataiban. Ezt a kérést az Észak-atlanti Szövetség egyértelműen elfogadhatatlannak minősítette és elutasította egyrészt nyilvánosan, másrészt a NATO és Oroszország, illetve az USA-Oroszország közötti tárgyalások során, ugyanis az elrettentés és a védelmi pozíció a NATO kollektív védelmi mechanizmusának szerves része, amelyet egyetlen harmadik állam sem vétózhat meg. “A szövetségesek határozottan kijelentették, hogy folytatják a kollektív biztonság és védelem megerősítésének politikáját, többek között a szövetséges csapatoknak a keleti szövetségesek területén való jelenléte révén” – szögezi le a román külügy.

A dokumentum szerint Románia és szövetségesei továbbra is fontosnak tartják a keleti szárny megerősítését, ezért a román hatóságok üdvözölték, amikor az Egyesült Államok és Franciaország a napokban bejelentette, hogy csapatokat küld Romániába.

Ugyanakkor Románia reménykedik az Orosz Föderációval való nyílt párbeszéd folytatásában és a biztonsági helyzet rendeződésében – teszi hozzá a tárca.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.