Felhívás!

Kínos apai hagyaték

Kínos apai hagyaték Románia

Londonban a július 14-17. időszakban tárgyalják Alexander Adamescu fellebbezését, amelyet az üzletember a Románia Legfelsőbb Bírósága által megfogalmazott kiadatási kérelemmel szemben nyújtott be. A folyamodvány elutasítása esetén Adamescut nemsokára Romániába kísérhetik, hogy megkezdje korrupciós ügyek miatt kiszabott börtönbüntetését.

A férfi Dan Grigore Adamescu (1948-2017) fia és örököse. A kórházi baktériumfertőzésben elhunyt idősebb Adamescu 2013-ban Románia második leggazdagabb állampolgára volt, a vagyonát 900-950 millió euróra becsülte a Capital, illetve a Forbes. A két Adamescu együtt követte el a korrupciós bűncselekmények zömét. Az apa megvesztegette azokat a törvénybírói testületeket – illetve a testületek némelyik tagját -, amelyek a cégeinek csődeljárási perét tárgyalták, az ügyekben a fia üzlettársa és cinkosa volt. Az idősebb Adamescut 4 év és 4 hónap szabadságvesztésre ítélték 2016. május 17-én, de 2017. január 24-én elhunyt. A fia Nagy-Britanniába távozott. Kiadatását azzal is próbálta halasztani, meghiúsítani, hogy a romániai börtönök központi igazgatóságának jelentéseit meghamisította, eltúlozva a fogva tartási körülményekre vonatkozó adatokat.

Az ügy abszurduma az, hogy a megvesztegetés által kért és remélt kedvező csődeljárási ítéletek anyagi haszna elenyésző volt az Adamescuék akkori vagyonához képest. A család birtokolta többek között az Astra biztosítót, a Medien Holding kiadót (a Romania Libera napilap gazdavállalatát), a Baumeister építkezési, Mega Construct energetikai, Intercontinental és Pullman szállodai, MegaVision kereskedelmi cégeket, a City Business Center és Modern Business Center ingatlanügynökségeket, továbbá a The Nova Group társaságot, amely által Dan Adamescu a Galaci Otelul élvonalbeli futballcsapat (2011-ben országos bajnok) részvényeinek többségi tulajdonosa volt.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.