Felhívás!

Kedvezően véleményezték a külföldi voksolásával kapcsolatos módosításokat

Kedvezően véleményezték a külföldi voksolásával kapcsolatos módosításokat Románia

Kedvezően véleményezte csütörtökön a külföldi szavazással foglalkozó parlamenti különbizottság a diaszpórában élők voksolásával kapcsolatos jogszabályokat módosító tervezetet.

A testület egyöntetű szavazással fogadta el a jelentést, amelyet elküldenek a szenátus házbizottságához, hétfőn szavaznak róla a felsőház illetékes szakbizottságai, majd a plénum elé kerül. A módosításokról a képviselőház szavaz ügydöntő házként.

A parlamenti különbizottság négy napon át tárgyalt a tervezetről. Többek között döntés született arról, hogy az elnökválasztásokon a hagyományos szavazási mód mellett a többnapos szavazást és a levélben való voksolást is alkalmazni fogják a külföldön élő román állampolgárok esetében.

A módosító javaslat értelmében az államelnök-választás évében április elsejétől kezdve a választási kampány maximum 15. napjáig a külföldön élő román állampolgár kérheti felvételét a választási jegyzékbe az Országos Választási Hatóság (AEP) honlapján található típusnyomtatvány kitöltésével. A kitöltéskor meg kell adni a pontos nevet, személyi számot, valamint az országot és a települést, ahol az illető román állampolgár szavazni óhajt. A kérvényhez csatolni kell majd a személyazonossági igazolvány másolatát, szkennelt vagy lefotózott formában.

Ahhoz, hogy levélben szavazhasson, a külföldön élő román választópolgárnak szintén regisztrálnia kell az AEP listáján, majd a hatóság az összesített jegyzékeket elküldi a külföldi szavazókörzeteknek.

A parlamenti különbizottság elnöke, Dorin Bădulescu szerint egy másik módosítás értelmében minimum 75 nappal a választás előtt ki kell tűzni annak dátumát. A korábbi szabályozás szerint ez az időtartam 60 nap volt.

Egy további módosítás arra vonatkozik, hogy a külföldi szavazókörzeteknél a választások napján is kiegészíthető a választási irodák személyzetének létszáma a külképviselet tagjaival vagy akár más, külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárokkal is, amennyiben a választási bizottság elnöke úgy méri fel, hogy a helyzet megköveteli ezt a lépést.

Emellett arról is döntött a parlamenti különbizottság, hogy a külföldi szavazókörzetekben a választás vasárnapját megelőző pénteken és szombaton is lehet majd voksolni. A jóváhagyott módosítás szerint a szavazás az ország területén vasárnap reggel 7-kor kezdődik és 21 órakor zárul, de a külföldön élő román állampolgárok számára kialakított határon túli szavazókörzetekben már az ezt megelőző pénteken és szombaton is lehet szavazni: pénteken helyi idő szerint déli 12-től 21 óráig, szombaton helyi idő szerint 7 órától 21 óráig.

Ugyanakkor a határokon túli szavazókörzeteknél sorban álló választópolgárok az urnazárás hivatalos időpontja, azaz 21 óra után is voksolhatnak majd. A bizottsági elnök 21 órakor megállapítja a voksolás lezárultát, de a szavazóhelyiségben tartózkodó, illetve az annak bejárata előtt sorban álló választópolgárok 21 óra után is leadhatják voksukat, legkésőbb 23 óra 59 percig – áll a tervezetben.

Egy másik módosítás leszögezi, hogy a szavazókörzeti bizottságok tagjainak egymással, illetve a választókkal szembeni magatartását a “tisztelet, jóhiszeműség, korrektség és kedvesség” kell hogy meghatározza.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.