Felhívás!

Juncker nem ragaszkodott

Juncker nem ragaszkodott Románia

A kormány a kormányőrséget (SPP) hibáztatja azért, hogy Viorica Dăncilă kormányfő nem találkozhatott hétfő este a repülőtéren a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) bukaresti csúcstalálkozójára érkező Jean-Claude Junckerrel.

Az ellenzéki sajtó a miniszterelnök újabb kínos melléfogásaként kommentálta, hogy Dăncilă lekéste az Európai Bizottság (EB) elnökének érkezését, a kormány közleménye szerint azonban Juncker gépe a bejelentett időpontnál több mint félórával korábban érkezett, és – bár addig Dăncilă is megérkezett már a repülőtéri kormányváróba – az SPP már a repülőgép lépcsőjénél átvette Junckert, és elindult vele a szálláshelyére.

Traian Băsescu volt államfő, az ellenzéki Népi Mozgalom Párt alapítója szerint azonban már az is kínos volt, hogy Junckerrel a repülőtéren találkozzon a – rangban szerinte vele egy szinten lévő – román miniszterelnök, ahelyett, hogy beiktasson programjába egy félórás látogatást a kormány épületében. Băsescu azt valószínűsítette, hogy Juncker egyszerűen nem akart találkozni Dăncilával, mert maradék megbecsülését is elvesztette a román kormányfővel szemben annak „idióta levele” után, amelyben Dăncilă államcsínykísérletként próbálta beállítani a román diaszpóra erőszakkal feloszlatott bukaresti kormányellenes tüntetését. Victor Ponta volt miniszterelnök is kizártnak nevezte, hogy az SPP döntsön arról, mikor és hova induljon a védett személy, tehát szerinte egyértelműen Junckeren múlott, hogy lemondta a találkozót.

A diplomáciai incidens belpolitikai hátteréhez tartozik, hogy a román kormányfő – Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök példáját követve – lemondott a kormányőrség szolgálatairól, őt a belügyminisztériumhoz tartozó csendőrség kíséri. Dragneának ugyanis meggyőződése, hogy az SPP törvénytelenül gyűjt adatokat a védett személyekről, Lucian Pahonțu tábornok, a kormányőrség igazgatója pedig a PSD politikai ellenfeleinél – elsősorban Klaus Johannis államfőnél – „kamatoztatja” azokat az információkat, hogy a védett személyek hol és kivel találkoznak.

Az EB elnökének végül távozáskor sikerült időt szakítania arra, hogy találkozzék a miniszterelnökkel: mintegy negyedórás – a bukaresti kormány közleménye szerint a jövő évi román uniós elnökségre összpontosító – megbeszélésükre az eredeti tervekhez hasonlóan a repülőtéren került sor. Junckernek ezután még további egy órát kellett vesztegelnie a bukaresti repülőtéren, a központi média szerint azért, mert gépe valamilyen hibát jelzett az egyik hajtóműnél. A közlekedési minisztérium közben vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy mikor értesült a repülőtér Juncker korábbi érkezéséről, a kormány pedig a SPP-nél is vizsgálatot szorgalmaz az ország külföldi megítélését hátrányosan érintő hasonló incidensek megelőzése érdekében.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.