Felhívás!

Öt nap múlva sztrájk?

Háromezer romániai magyar tanító által aláírt petíciót adott át kedden az oktatási miniszternek a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) tiltakozásként, hogy a kormány megtiltotta a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanítóknak a román nyelv oktatását, írja az MTI.

Amint arról írtunk, a Valentin Popa oktatási miniszter kezdeményezésére elfogadott rendelet tíz nappal a tanévkezdés előtt léptette életbe a radikális változást. A tanítók és a szülők kifogásolják, hogy a román szaktanárok – akinek többsége nem ismeri a diákok anyanyelvét – nem rendelkeznek a szükséges ismeretekkel arról, hogy egy nem román anyanyelvű kisiskolásnak hogyan kell oktatni az állam hivatalos nyelvét. A petíciót Burus Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke és Szabó Ödön, az RMDSZ parlamenti képviselője iktatta a miniszter irodájában.

Az RMPSZ elnöke elmondta: a miniszter nem tartózkodott a hivatalban, ezért személyesen nem találkoztak vele. A petícióban a magyar tanítók kérik, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a rendelet kisebbségi oktatásra vonatkozó vitatott cikkelyét. A magyar tanítók a tiltakozás semmiféle olyan módjától nem riadnak vissza, amelyre a törvény lehetőséget ad, így egy esetleges sztrájktól sem, amennyiben öt napon belül a kormány nem tesz eleget kérésüknek.

A Magyar Szülők Szövetsége is indított egy petíciót az interneten, amely szintén a rendelet vitatott cikkének hatályon kívül helyezését kéri az oktatási minisztertől. Ezt a petíciót eddig több mint 9700-an írták alá.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a múlt szerdán egyeztetett Liviu Dragneával, a PSD elnökével, aki – Kelemen szerint – megígérte, a kormány ezen a héten vagy legkésőbb a jövő héten hatályon kívül helyezi a rendelet vitatott cikkét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.