Felhívás!

Iohannis: Romániát teljesen felkészületlenül érte az egészségügyi válság, a fő bűnös a PSD

Iohannis: Romániát teljesen felkészületlenül érte az egészségügyi válság, a fő bűnös a PSD Románia

Romániát teljesen felkészületlenül érte az egészségügyi válság – állapította meg kedd esti sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis államfő, hozzátéve: a PSD okolható a jelenlegi katasztrofális helyzetért.

“Egyetlen pillanatra se feledjük el, hogy az 1989-es forradalom után három évtizeddel Románia teljesen felkészületlenül került egy példa nélküli egészségügyi válságba. Világosan és egyértelműen ki kell mondani, hogy a PSD a főbűnös a jelenlegi katasztrofális helyzetért. Pártállástól függetlenül, minden román iránti kötelességem, hogy nevén nevezzem a dolgokat, mert óriási a tét – a holnap Romániájának sorsa” – hangoztatta a Cotroceni-palotában az államfő.

Azt mondta: Romániát “az évek során erősen hátráltatta a PSD-kormányok korrupciója és alkalmatlansága, amelyek akadályozták a fejlődést, nem fektettek be az infrastruktúrába, és az állami forrásokat a pártkasszába csatornázták, egyetlen reformot sem vittek végig, és minden tényleges reformot elszabotáltak”.

Kifejtette: ilyen “áldatlan” körülmények között vállalta el a kormányzás felelősségét a Nemzeti Liberális Párt (PNL), és bár “minden oldalról támadták”, több téren is előrelépést ért el.

Az államfő szerint 2020-ban a kormány leginkább a koronavírus-járvány negatív hatásainak tompítására koncentrált, de ugyancsak idén Románia minden korábbinál nagyobb finanszírozási csomagot nyert az Európai Uniótól.

Úgy vélte: amennyiben a PSD lett volna hatalmon, “egészségügyi katasztrófa” következett volna be, és kijelentette, hogy a PSD-kormány “normális körülmények kötött is minden szinten csúfosan megbukott”.

Iohannis államfő hangsúlyozta, hogy a december 6-ai szavazás rendkívül fontos, és hozzátette: “Románia nem engedhet meg magának még egy alulfejlesztési választási ciklust”.

“Túl sok már az áldozati generációból, és túl gyakran volt hiábavaló az emberek türelme és áldozata. A PSD bebizonyította, hogy nem képes megváltozni. Annak ellenére, hogy megpróbálták szépíteni az arculatát, továbbra is ugyanaz a vörös bárók által uralt retrográd képződmény marad, amely nem bír szabadulni attól a fajta politikától, amelyet az emberek már nem tolerálnak és nem akarnak”.

“December 6-án véglegesen el lehet távolítani a PSD-t a hatalomból”

Klaus Iohannis kijelentette, december 6-án “véglegesen” el lehet távolítani a Szociáldemokrata Pártot (PSD) a hatalomból.

Az államfő úgy fogalmazott, eljött az idő, hogy az állampolgárok, a reformer politikai erők és jómaga támogatásával egy új fejlődési szakaszba lépjen az ország. “Itt az ideje, hogy felépítsük a normális Romániát. Nagyszabású projektjeink vannak olyan területeken, amelyeket éveken át elhanyagoltak. Az egészségügy és az oktatás elsődleges fontosságú, annál is inkább, hogy a kihívások, amelyek elé a világjárvány állított bennünket, ismét rávilágítottak arra, milyen súlyos hiányosságok vannak ezeken a területeken” – nyomatékosította.

Az elvégzendő feladatok között említette az elnök az igazságügyi törvények kijavítását, a korrupció elleni küzdelem felgyorsítását, a közigazgatási rendszer reformját és a kétfordulós polgármester-választás bevezetését. Rámutatott, ezeknek a projekteknek a nagy részét már kidolgozta a kormány, parlamenti elfogadásuknak azonban útját állta a PSD, amelyet “a fejlődés útjában álló akadálynak” nevezett Iohannis.

Az elnök ugyanakkor kiemelte, hogy a tavalyi igazságügyi témájú népszavazás és az elnökválasztás “megnyitotta az utat a normális Románia felé”, “ha azonban nem tesszük meg a döntő lépést a december 6-i parlamenti választáson, hiábavalóvá válhat minden eddigi közös erőfeszítésünk és a demokrácia védelmében az elmúlt években folytatott harcunk”. Csak egy jobboldali, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) köré épülő kormánnyal lehet véghez vinni a már elkezdett változtatásokat, a mindenki által várt reformokat – nyomatékosította.

Hozzátette, a tavalyi év végén a PNL-nek volt bátorsága átvenni a kormányzást a PSD nehéz öröksége ellenére is, majd egy váratlan egészségügyi válsággal találta szemben magát, de sikerült megtalálnia a megfelelő megoldásokat és helytállt, a járvány lejárta után pedig új lehetőségek nyílnak meg az ország előtt a gazdaság fellendítése érdekében.

“Eltökélt vagyok abban, hogy e széles körű újjáépítési projekt élére álljak azon partnerek mellett, akik ezekben az években bebizonyították, teljesen elkötelezettek az ország fejlesztés mellett. Meggyőződésem, hogy négy év múlva látni fogjuk a virágzó, demokratikus Románia új arcát” – szögezte le.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. november 25., 10:54
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Tudjátok, hogy mit fogunk látni ? Mondjam vagy mutassam ? Remélem hogy az ugynevezett “szövetség” lázas semmitevése is véget ér !

 • User
  Dátum: 2020. november 25., 11:20
  ÉRTÉKELÉS: 6

  6 éve vagy elnök!Az EU-ban csak a francia elnöknek van még ilyen nagy hatalmi köre…Piszkos rossz a peeeszeeedeee ,de tudtommal a te pártod kormányoz,de amikor a pensii speciale-ról volt szó gyorsan megszavazták ahelyett ,hogy az egézségügyet és más égető bajokat orvosolták volna!Hiteltelen vagy!Idézek A Tanú c. filmből -,….egy brancs maguk,ne is tagadja.A román erre azt mondaná ,ați supt la aceeaşi țâță'( ugyanabból az emlőből szoptatok’.

 • User
  Dátum: 2020. november 25., 13:29
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Tegyük fel, december 6-án nyer a PNL. De honnan vesz minisztereket, mert a mostaniak még az érettségit se tudnák letenni! Igaz, hogy nincsen más ütőképes párt, ez a kettő –PSD és PNL– pedig oly nagyon levizsgázott, hogy már csak az ikon nyaló, a zarándoklatokon térden csúszva haladó, fuszulyka- és miccs evők hada szavaz rájuk. De azok szavaznak, s aztán 4 évig nyafoghatunk megint!